Generic filters
Exact matches only

Provereno smanjuje rizik od pojave dijabetesa

Studija sprovedena na Institutu za međunarodno zdravlje na Univerzitetu u Sidneju pokazala je da kafa i čaj, tačnije, njihovo svakodnevno konzumiranje, može da smanji rizik od dijabetesa.

yyu

Stručnjaci su utvrdili da ovaj blagotvorni efekat nema veze sa unošenjem sastojka ovih napitaka kofeina, pošto su rezultati bili isti i za „običnu“ i kafu bez kofeina.

Profesorka Rejčel Haksli i njene kolege istražili su rezultate 18 prethodnih studija, koje su ukupno obuhvatale 472.922 ljudi. Šest studija ticalo se unošenja kafe bez kofeina, a sedam navika pijenja čaja.

Ranije se verovalo da su efekti ovih napitaka zasnovani isključivo na jednom sastojku – kofein, ali Haksli kaže da ova studija pokazuje da bi trebalo uzeti u obzir i magnezijum, hlorogenične kiseline i druge sastojke.

Ljudi koji piju tri do četiri šolje kafe imali su 25 odsto manje šanse da razviju dijabetes tipa dva, od onih koji dnevno ne piju kafu ili konzumiraju manje količine.

Oni koji su unosili kafu bez kofeina svoje šanse su smanjili za 30 odsto, dok ljubitelji čaja svoje šanse za dijabetes smanjuju za jednu petinu.

Studija je objavljena u decembarskom broju „Arhive interne medicine“.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...