Generic filters
Exact matches only

Provereno rešenje za KURJE OČI – RECEPTI

U svakoj apoteci postoji prostor na polici koji je posvećen da pažljivo zbrine žuljeve i kurje oči na stopalima.

To je dobro mesto da započnete potragu za olakšanjem postojećih tegoba.

Najčešći uzrok za nastanak kurijih očiju jeste nošenje neudobne i uske obuće kao što su štikle. Istraživanja su pokazala da je pojava žuljeva kod žena češća nego kod muškaraca, baš iz razloga što štikle vrše pritisak na stopala.

Još nekoliko meseci i na scenu stupa period godine kad svaka nepravilnost i svaka izbočina na našim stopalima dolazi do izražaja. Ukoliko je još pri tome i bolna, nastaje problem. Potraga za sastojcima za lečenje može vas odvesti mnogo dalje na tom polju.

Kako nastaje?

Kada vaš organizam pokušava da se odbrani od povrede, on ponekad stvara čudan oklop. Najpovršniji sloj kože nagomilava debelu tvrđavu mrtvih ćelija kad god se previše ili prečesto tare. To je ono što se dešava kada neodgovarajuća cipela stalno tare o isti nožni prst ili kada grablje sa metalnom drškom. Tako trenjem napravi povredu na unutrašnjoj strani vašeg palca.
Epidermis postepeno gradi žulj. On može da se razvije u neprijatno kurje oko na stopalu, koje je jednostavno žulj sa tvrdim jezgrom.

Ako kurje oči pritiskaju kost ili nerv ispod kože, može biti veoma bolno kao kada se komad šljunka nađe između nožnih prstiju. Osim nelagodnog bola, prepoznaćete da ga imate i po oteklini i promeni boje kože na mestu gde se nalazi.

Osim što postoje tvrde kurje oči, može se javiti i mekano kurje oko između nožnih prstiju čije se kosti dodiruju sve dok koža ne zadeblja. One se nazivaju „mekanim “ jer je koža na ovom području vlažnija.

Kako izlečiti?

Ako su vam pogođena stopala, potrebno vam je:

  • Pravo ulje koje će omekšati vašu tvdu kožu na stopalima
  • Prilagođeni flasteri za kurje oko koji su namenjeni za celodnevnu zaštitu
  • Dobro odabrane čarape, cipele i ulošci za cipele koji će vas zaštititi od bola

Da kurje oči na stopalima umeju biti neugodne, uverili su se mnogi. Šta raditi u slučaju da se jave:
Umesto da ih turpijate, kurje oči i žuljeve možete potapati i vlažiti sve dok ne postanu mekane.

Maslinovo i ricinusovo ulje

Koristite maslinovo ulje kao omekšivač, zajedno sa jastučetom za kurje oči kao sredstvom za zaštitu. Da biste zaštitili kurje oko, biće vam potrebni jastučići u obliku krofne koji ne sadrže lek, možete da ih pronađete u apotekama.

Postavite jedan od ovih jastučića oko kurjeg oka, parčetom vate nanesite nekoliko kapi ricinusovog ulja. Zatim stavite flaster preko jastučeta da bi ga držao na mestu. Mala jastučasta krofna okružuje kurje oko i štiti ga od pritiska dok istovremeno unutra zadržava ricinusovo ulje koje vlaži kožu.

Voda i gorka so

Drugi dobar način za omekšavanje žulja i kurjih očiju je potapanje u vodu koja sadrži gorku so.

Potražite flastere za kurje oko na stopalu koji sadrže salicialnu kiselinu. Stavite flaster posle kupanja ili tuširanja i uverite se da on leži samo na površini sa tvrdim žuljem , a ne na mekoj okolnoj koži. Salicilna kiselina bi na normalnoj koži mogla da izazove ranu ili opekotinu.

Aspirin

Drugi izvor salicne kiseline je aspirin.
Da biste napravili sopstveno sredstvo za omekšavanje kurjeg oka na stopalu, izmrvite 5 aspirina u fini prah. Temeljno izmešajte prah sa polovinom kafene kašike oka od limuna i polovinom kafene kašike vode. Utapkajte pastu na zadebljalu kožu , uvijte stopalo u plastičnu foliju, pa prekrijte ugrejanim peškirom. Uklonite povez posle 10 minuta i nežno sastružite ljuspastu kožu kamenom plavcom.

Probajte nositi čarape koje imao veoma debeo, postavljen taban. One bi mogle zaustaviti pogoršanje vaših tegoba uzrokovane kurjiim očima.

Čuvarkuća

Za ovaj recept sve što vam je potrebno jeste list čuvarkuće i jedan flaster. Čuvarkuća je veoma korisna biljka koja ne zahteva apsolutno nikakvu pažnju. Najčešće je možemo pronaći na zidovima i krovovima kuća. Više o čuvarkući možete da pročitate ovde .

Uzmite jedan list čuvarkuće i skinite mu tanku kožicu koja ga okružuje sa jedne strane. Potom listić stavite na bolno mesto gde se nalazi kurje oko i to tako da strana koja je bez kožice ide na njega. Zatim zalepite flaster preko lista i ostavite jedan ceo dan, pa uveče ga zamenite novim.

Obavezno nosite flaster u toku noći, jer je tada efekat najbolji. Za 3 do 4 dana kurje oko bi trebalo nestati zajedno sa korenom, mesto na kojem se nalazilo popuniće se zdravim tkivom.

Još nekoliko dodatnih recepata

Pripremili smo vam više odličnih prirodnih recepata za kućno lečenje kurjeg oka.

Recept br.1

Dobro usitnite 4 sveža lista bršljana i svako veče pre spavanja stavite ga na kurje oko na tabanu. Umotajte gazom i ostavite preko noći. Postupak ponavljate deset dana.

Recept br.2

Operite stopala, pa prepolovite jedno zrno suvog grožđa i izrezanu stranu direktno na bolne kurje oči na stopalima. Pričvrstite flasterom i povaljajte više puta postupak sve do potpunog oporavka.

Recept br.3

Mešavinu od 3 velike kašike rotkve koje ste predhodno narendali i korena rena stavite na jedan komad gaze. Bolno mesto premažite maslinovim uljem i preko njega stavite gazu sa ovom mešavinom. Ovaj melem za kurje okodržite oko 2h uveče i ujutru.

Recept br.4

Sok od jednog limuna i malo soli pomešajte i stavite na jedan kolut crnog luka. Pričvrstite flasterom na i postupak ponavljate oko sedam do osam puta.

Recept br.5

Kupite propolis kod pčelara i napravite kuglicu od njega i stavite na bolno mesto. Zalepite dobro flaster preko toga i ostavite da stoji na nozi 48h. Posle toga, skinite operite stopala i ponovite. Za deset dana kurje oko sa stopala treba da isčezne sve sa korenom. Nemojte da kvasite zavijeno mesto, dobro ga zalepite kako ne bi vazduh prolazio do propolisa.

Recept br.6

Narodni lek za kurje oko na stopalu je svakako i suva šljiva. Uzmite jednu polovinu suve šljive i prislonite na kurje oko, zatim ga pričvrstite flasterom. Svako veče pre spavanja zamenite šljivu i za par dana žuljevi nestaju.

NAPOMENA

Jedan od načina da sprečite pojavu zadebljanja kože i zanoktica je potapanje stopala u toplu vodu jednom nedeljno. Posle toga trebate staviti odgovarajuću hidrantantu kremu.

Izaberite cipele koje vam odgovaraju.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...