Provereno prirodno rešenje za proširene vene i hemoroide

Aktivne supstance divljeg kestena smanjuju filtriranje belančevina, elektrolita i vode u prostor van krvnih sudova.

Preparati od divljeg kestena od velike su pomoći onima koji pate od proširenih vena na nogama, jer escin koji ova biljka sadrži, sužava krvne sudove. O divljem kestenu za RTS, novinar i travar Momčilo Antonijević, otkrio je kako da kod kuće napravimo prirodni eliksir od divljeg kestena.

“Stigla je jesen i počela je sezona divljeg kestena. Prelepo drvo koje krasi mnoge parkove je izuzetno lekovita biljka koja sadrži velike količine tanina i polifenola, sadrži i jednu supstancu koja se zove escin, koja služi za sužavanje krvnih sudova. Poloifenoli utiču na jačanje otpornosti krvnih sudova, pa se divlji kesten smatra jednim od najboljih divljih lekova protiv proširenih vena i hemoroida”, istakao je Momčilo Antonijević.

“Potrebno je da ove dane kada divlji kesten pada na zemlju iskoristite, da ih odvojite od bodljikave ljuske koja se ne upotrebljava. Iskoristiti samo mlad kesten koji je pao sa drveta, koji nije oštećen i koji nije star. Potrebno je 20 komada divljeg kestena koje treba preseći nožem, staviti u jednu potpuno čistu teglu i preliti litrom 70-postotnog alkohola, koji ste pre toga pustili da provri. Važno je da alkohol bude vreo jer se na taj način momentalno stopira deo enzima koji ubrzavaju raspad lekovitih sastojaka koje divlji kesten treba da zadrži”, savetuje travar.

Dodaje da teglu treba zatvoriti, sačekati da se ona malo ohladi, dobro promućkati i ostaviti da stoji na nekom tamnom ili hladnom mestu dve nedjelje. Povremeno promućkati teglu, a posle dve nedelje procediti tinkturu. Sadržaj podeliti na dva dela. Jedan deo koristiti za spoljašnju upotrebu, tri supene kašike ove tinkture razblažiti s količinom vode koja je tri ili četiri puta veća od tinkture i koristiti za obloge.

Drugi deo tinkture može da se pije u odnosu 20 kapi sa malo vode, a pije se dva puta na dan.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar

Komentari su zatvoreni..