PROVERENO najbolji LEKOVI za OSTEOPOROZU

Osteoporoza je metabolička bolest kostiju koju karakteriše progresivni gubitak koštane mase.

To povećava sklonost ka prelomima, naročito pršljenova, podlaktice i bedrene kosti.

Posle četrdesete godine, muškarci gube 0,5 do 0,75 procenata koštane mase godišnje, a žene 1,5 – 2 posto. Nakon menopauze, kod njih se taj procenat povećava i do 3 odsto.

Osteoporoza kod žena se češće javlja ako je menopauza nastupila ranije. Učestalija je kod mršavih osoba, fizički neaktivnih, koje se manje izlažu suncu.

Postoje i genetske predispozicije za krtost kostiju, ona češće pogađa osobe koje puše i ne unose hranom dovoljno minerala. Stoga su i prirodni lekovi za osteoporozu koje nalazimo u hrani izuzetno važni. Ovo se naročito odnosi na manjak kalcijuma.

Ukoliko se piju veće količine alkohola i kafe, uzimaju steroidi, heparin, lekovi za gastritis, šanse za obolevanje su mnogo veće.

Povećano uzimanje belančevina (meso, riba, sir) izaziva pojačano izlučivanje kalcijuma putem bubrega. Stoga je i visok stepen osteoporoze kostiju u zapadnim zemljama. Naime kod njih je više zastupljena visokoproteinska ishrana (kao u slučaju Atkinsonove dijete).

Dugi niz godina lekari su propisivali ženama lekove protiv osteoporoze, ali danas mnogi upozoravaju na njihovu neefikasnost i štetnost. Naime, konvencionalni medikamenti nisu samo skupi, već imaju i opasne nuspojave. Oni uključuju povećan rizik od frakture kuka i odumiranje kostiju vilice.

Puno bolji izbor su prirodni lekovi za osteoporozu, vežbanje, kao i unos dodatnih vitamina i minerala. Pritom, alternativne metode lečenja su daleko bezbednije i sigurnije.

Prevencija je ključ u lečenju ovog oboljenja, i velika važnost se pridaje zdravoj ishrani i vežbama. Na obnavljanje kostiju pozitivno utiče i nivo polnih hormona. Jako je bitan i optimalan unos dodatnih vitamina i minerala.

Konvencionalnim lekovima pristupa se uz krajnji oprez, jer takvi medikamenti često nisu efikasni, čak štaviše dosta su i štetni. Recimo i to da usled povećane krtosti kostiju puno češće dolazi do preloma, koji mogu biti i te kako ozbiljni.

U nastavku saznajte šta je dobro za osteoporozu, te kako ojačati kosti i zglobove prirodnim putem.

Osteoporoza kostiju nije nimalo naivno oboljenje, stoga je pravilan pristup lečenju iznimno važan. Za većinu obolelih upotreba konvencionalnih lekova trebala bi biti poslednji izbor, ovo naglašavaju vodeći stučnjaci.

Šta nam to nudi narodna medicina i koji su prirodni lekovi za osteoporozu dokazano efikasni! Krenućemo sa jednim izutenim napitkom.

Čaj za osteoporozu od tri moćne biljke

Pomešajte koprivu, kičicu i hajdučku travu. 6 kašika mešavine tih biljaka prelijte sa litrom tek ključale vode. Ovaj narodni lek primenjujte triput tokom dana i to ukupno dve šolje napitka. Zarad jačeg dejstva dodajte kašiku pčelinjeg polena, sačekajte nek se dobro rastopi pa onda ispijte.

Terapija osteoporoze traje ukupno 10 dana.

Od hajdučice uzmite vodeni iscedak i utrljavajte bolna mesta.

Takođe, koristite mladice maslačka. One obiluju borom, a imaju i dosta kalcijuma i silicijuma. Veoma su značajni za jačanje kostiju.

Napravite lekoviti uvarak za kosti

U veliki sud sipajte 2 litra vode, dodajte riblje kosti (ostatak od obroka) Ukoliko su koščice jako sitne zamotajte ih u gazu. Pustite sve nek provri, poklopite i još kuvajte (najmanje pola sata).

Nakon toga dodajte nekoliko šaka sitno iseckanog kupusa, listova maslačka, koprive, peršuna, lobode i tušta. Kuvajte uvarak nekoliko minuta, dok zelen fino ne omekša. Po želji dodajte soli, bibera ili drugih začina. Pre posluživanja procedite dobro i uklonite kosti. Služi se kao čorba od povrća.

Mleveno seme piskavice

Postiže odličan dobar uspeh u borbi protiv osteoporoze. Takođe semenke pomažu kod izraslina ili upale koštane srži. Saznajte na koje se sve načine koristi piskavica.

Ništa bez hajdučice

U toku dana treba popiti dve pune šolje čaja od hajdučice, podeljene na četiri dela. U dve polulitarske posude dodaje se pola kašičice samlevenih semenki piskavice.

Kupka od hajdučke trave

200 grama bilja se sipa u toplu vodu. U kupci se treba biti 20 minuta i srce treba biti iznad nivoa vode. Ako se lekovita kupka zagreva može se koristiti još dva puta. Ukupno se primenjuje dva puta mesečno.

LJuske od jaja za jače kosti i zglobove

Zarad bolje apsorpcije kalcijuma, koristite ljuske od jaja za snažne i jake kosti. Evo kako ih trebate pripremiti:

Dobro saperite ljuske, osušite i kratko propržite na suvoj tavi (vrlo lagano). Nakon što se prohlade zdrobite ih što sitnije u prah, možete ih samleti i u vašem blenderu.

Tako dobijen prašak od ljuspica uzimajte jednom dnevno u toku 4 sedmice. Ovaj prirodni lek za osteoporozu najbolje je uzimati odmah izjutra pre doručka – na prazan želudac najmanje 2h pre obroka.

Jaja, limun i med za osteoporozu

Prašak koji ste dobili od ljuski slobodno pomešajte sa vodom, čajem, medom pa čak i mlakom supom ako vam tako odgovara. Prirodajte mu l limunov sok, kako bi se kalcijum još bolje aposorbovao.

Ovako iskombinovani prirodni lekovi za osteoporozu smeju se koristiti 3 meseca, nakon čega se pravi pauza. Na godišnjem nivou celokupna kura izvodi se do 2 puta.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...