Provereno delovanje klinčića na celokupno zdravlje

Osim brojnih povoljnih uticaja na zdravlje, manje je poznato da se ulje karanfilića( klinčića ) koristi i kao afrodizijak.
klincic
Lekovitost karanfilića poznavali su Kinezi i Indijci još 2000. god. p. n. e.

Kao traženi aromatični začin, danas ima veliko preventivno lekovito delovanje zbog velike antioksidativne moći. Uporaba klinčića u dijetalnim jelima od velikog je značenja jer jelu daje ukus, miris, boju te dijetalno jelo čini jestivijim. Klinčić u lečenju raznih bolesti koristimo najčešće kao čaj. Njime lečimo bolesti želudca i creva, naročito se koristi kod nadimanja, grčeva, tegoba s crevnom mikroflorom: dispepsije, loše probave, mučnine, protiv povraćanja, kod proliva, hernije… Čaj uklanja i nametnike (gliste) te pomaže kod slabog lučenja probavnih sokova. Čaj je učinkovit antiseptik u slučaju upale usne šupljine i grla (čajem ispiremo i grgljamo usnu šupljinu i grlo) kod respiratornih tegoba, i to kod tegoba s bronhima, napetih i bolnih nerava (kao sedativ umiruje nerve te pomaže kod melanholije, za jačanje memorije, nesanice, astenije), slabog rada jetre i kožnih bolesti (akne, razne kožne nečistoće).

Zbog jakog antiseptičnog i antibakterijskog delovanja koristi se i za lečenje kolere, infekcijskih proliva – dijareje, dizenterije, malarije.

U današnjoj medicini koristi se ulje klinčića koje zbog eugenola ima jače terapeutsko delovanje, i to naročito u stomatologiji – kao analgetik i anestetik, kod infekcija, zatim kao antiseptik i atimikrobik (inhibira gram-pozitivne i gram-negativne bakterije). U lekovite svrhe mogu se pripremati inhalacije (kod tegoba s respiratornim sistemom), masaže (reuma, artritis, bolna stanja mišića), kupke (reuma, bronhitis), oblog (kod čukljeva).

Komentari
Loading...