Proverenim koracima ka zdravoj ishrani

Izmena u načinu ishrane je projekat za koji smo sami odgovorni.

Dok svojoj voljom ne odlučimo da se pridržavamo novih, uglavnom potpuno suprotnih pravila ishrane od onih na koje smo navikli – od promene nema ništa.

Ta odluka je često najteži korak. Kada razlog nije medicinske prirode, već na primer dijeta kojom želimo da promenimo navike u ishrani, znatno je teže.

Kod nekog su te odluke čvste i snaga volje veoma jaka, pa im nisu potrebna dodatna sredstva za izbegavanje određene hrane, ali drugima je veoma teško da se pridržavaju odricanja, a suzdržavanje od određenih namirnica je ključ svake dijete i promene načina ishrane, pa čak i kada je uzrok i zdravstveni problem.

O gojaznosti da ne govorimo, naročito kada su deca u pitanju.

Seckajte hranu na manje komade

Mozak često odlučuje umesto stomaka tako da često nismo ni svesni da jedemo i kada smo siti i tako dolazi do prejedanja. Ukoliko je hrana podeljena na manje komade, mozak nam govori da ćemo pojesti više i tu stajemo.

Ne jedite hranu dok gledate TV

Što nam je pažnja više usmerena na nešto drugo umesto na sam obrok – više ćemo jesti.

Nesvesno hranjenje je veoma loša navika. Ukinite sve sadržaje koje vam remete fokus sa hrane, uključujući i tablete i telefone.

Akcioni, triler ili horor filmovi čine nas napetim

Sigurno ste primetili da vam srce ubrzano kuca dok gledate napetiji film i da ste opušteniji kada gledate porodični film ili komediju. A kad smo napeti – više grickamo. Ukoliko ste ljubitelj ovakvih filmova savetujemo vam da jedete pre filma kako biste bili 100 % siti.

Ne kupujte hranu kada ste gladni

Kada idemo u nabavku namirnica kada smo gladni kupujemo hranu koja ima više šećera i veće kalorijske vrednosti.

Promena načina ishrane se svodi na izbacivanje jednih i forsiranje drugih, zdravijih namirnica. Pokušajte da svu energiju usmerite ka hrani, postepeno menjajući navike. Ukoliko smo okruženi zdravijom hranom, ali i ukoliko organizujemo svoje okruženje, menjajući i određene životne navike, od kojih je jedna i fizička aktivnost – imaćemo više motivacije da istrajemo u suzdržavanju od nezdrave hrane.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...