Provereni saveti za skidanje povišene temperature

Do povišene temperature uglavnom dolazi zbog prisustva nekog upalnog procesa i zdravstvene promene unutar organizma.

Bilo da se radi o upalnom procesu na grlu, što je najčešći slučaj tokom prelaznih perioda u godini ili o upalnom procesu u bilo kom drugom delu organizma.

Ipak, kako upalni procesi nisu jedini razlog zbog koga može doći do povišene temperature, važno je reći da se povišena telesna temperatura može javiti i kao posledica dugotrajnog ili intezivnog stresa i premora organizma, ali i kao prateći simptom hormonalnih promena u organizmu uglavnom kod žena u vreme mesečnog ciklusa ili neposredno pre njega.

Kako skinuti povišenu temperaturu?

Kada je u pitanju skidanje telesne temperature, uspešnost brzina tog procesa, zavisi pre svega od porekla temperature odnosno razloga zbog koga je ona nastala. Ukoliko se radi o temperaturi izazvanoj stresom ili premorom organizma, dovoljno je samo priuštiti sebi jedan kvalitetan san ili 4-5 sati kvalitetnog mirovanja tokom dana, u toku koga nećete misliti na probleme ili bilo šta što vam uzrokuje stres.

Ukoliko je uzrok temperature nastanak hormonalnih promena u organizmu, u tom slučaju nije moguće izvršiti poseban uticaj, već je potrebno sačekati par dana, da se hormonalna ravnoteža u organizmu sama od sebe vrati.

Najefikasnije i najbolje, moguće je uticati na skidanje temperature koja je izazvana prehladom.

Temperaturu koja je izazvana prehladom, najefikasnije ćete skinuti ako osvežite i umereno rashladite svoj organizam.

Iako je zastupljeno i rasprostranjeno mišljenje da se temperatura skida toplim čajevima i utopljavanjem, temperatura se zapravo skida sasvim obrnuto, rashlađivanjem.

Dakle, kada ustanovite da imate povišenu temperaturu, prvo što treba da uradite jeste da se istuširate mlakom, nikako vrelom vodom. Zatim, nakon tuširanja, obucite što komotniju odeću i lezite u prethodno dobro provetrenu prostoriju.
Provetrenost prostorije ima veliki uticaj pri skidanju telesne temperature.

Nakon što ste legli, nikako nemojte da se pokrivate debelim i pretoplim pokrivačima, već tanjim pokrivačima, ispod kojih nećete osećati dodatnu vrućinu.

Pulsirajuće tačke, odnosno vrat, prevoje gde su vam laktovi i kolena, puls iznad šaka i stopala, izmasirajte alkoholom. Alkohol izvlači temperaturu iz organizma i samim tim je spušta na normalan nivo.

Kada sve to završite, mirujte i pokušajte da se koliko je maksimalno moguće opustite.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...