Generic filters
Exact matches only

Proveren način gubitka masnih naslaga bez gladovanja

Mnoge dijete isključujući ugljene hidrate iz jelovnika navode organizam da topi mišiće, pa prilikom gubitka kilograma dolazi i do manjka energije kojom telo raspolaže i osoba se oseća loše.

Zato su ove dijete opasne ukoliko se često sprovode i one ne podrazumevaju zdrav gubitak težine.

Umesto toga, organizmu treba obezbediti ugljene hidrate, ali one prirodne. Ugljeni hidrati su neophodni za pravilno funkcionisanje organizma.

Sledi 10 izvora ugljenih hidrata koji obezbeđuju energiju telu, a uz umerenu upotrebu ne nose rizik od povećanja telesne težine:

Integralne žitarice

Žitarice koje se prodaju u vidu komercijalnih proizvoda u radnjama sadrže obilje rafinisanog šećera i prilikom procesa proizvodnje gube većinu nutritivne vrednosti.

Zato ih treba strogo izbegavati i koristiti integralne žitarice, koje su celog zrna. Musli je odlična kombinacija neprerađenih žitarica.

Beli pirinač zamenite integralnim, a beli hleb crnim hlebom.

Krompir pečen u ljusci

Krompir pečen na ovaj način odličan je izvor prirodnih ugljenih hidrata, a ne sadrži holesterol i masti kojima krompir obiluje kada se peče na ulju ili masti.

Krompir je bogat kalijumom, vitaminom C i biljnim vlaknima.

Kada se odlučite da pripremite krompir na ovaj način, nemojte ga prelivati pavlakom ili dodavati slaninu, puter i ostale sosove, koji imaju visoku kalorijsku vrednost.

Pasulj

Pasulj je bogat biljnim vlaknima i obezbeđuje sitost i energiju koja traje. Izbegavajte pasulj u sosovima. Umesto toga, pripremite lagani, čorbasti pasulj sa puno povrća.

Kokice

Kokice predstavljaju sjajnu užinu, jer pored toga što su odličnog ukusa, zadovoljavaju želju za hranom, a sadrže nisku vrednost kalorija i visoku vrednost biljnih vlakana.

Čak i kada se u njih doda malo putera, i dalje su superiorne u odnosu na užine koje imaju visoku vrednost kalorija, a siromašne su nutritijentima.

Kao alternativa puteru, dodajte začin za kokice i tako ih učinite ukusnijim.

Kokice koje se kupuju u radnjama, a predviđene su za pečenje u mikrotalasnoj pećnici, sadrže veliku količinu soli i kalorične su. Zato one ne predstavljaju zdravu užinu.

Povrće

Neke vrste povrća odličan su izvor ugljenih hidrata, a sadrže izrazito malo kalorija.

Takvi su slatki krompir, grašak, paradajz. Za ovo povrće važi isto pravilo kao za pečeni krompir- ne treba dodavati visokokalorijske sosove.

Ono samo po sebi ima slatkast ukus i veoma je ukusno i kada se pripremi u vidu kuvanog jela.

Voće

Borovnice, mango, jagode, jabuke, kupine, nektarine. Mnoge vrste voća predstavljaju odličan izvor prirodnih ugljenih hidrata, sa obiljem vitamina i minerala, koji su neophodni za dobro zdravlje.

Uvek birajte sveže voće, a izbegavajte ono konzervirano u sirupima, jer poseduje izrazitu kalorijsku vrednost.

Smeđi pirinač

Smeđi pirinač je bogat prirodnim ugljenim hidratma, dok beli-rafinisani nema ovo svojstvo.

Rafinisani pirinač je u procesu prerade do konačnog proizvoda izgubio većinu hranljivih sastojaka.

Zato je smeđi pirinač daleko zdraviji nego beli. I ne samo to. On ima daleko bogatiji ukus od belog pirinča, a i cena mu je zanemarljivo viša. Zato, pri sledećoj kupovini, potražite ovu zdravu namirnicu na rafovima prodavnica i uvrstite je u svoj meni.

Mlečni proizvodi

Nema potrebe da izbacujete mlečne proizvode iz ishrane ukoliko želite da smršate. Niskomasni jogurt, mleko i sir obezbeđuju organizmu kalcijum, vitamine i druge nutritijente koji su neophodni organizmu.

Orašasti plodovi i semenje

Indijski orah, bademi, orasi, lešnici, kikiriki, pistaći, bundevino seme, suncokret, mogu da predstavljaju zdravu užinu.

Orašasti plodovi imaju visoku kalorijsku vrednost, pa sa njihovom upotrebom ne treba preterivati, iako su izuzetno zdravi. Sadrže visoku vrednost proteina i vlakana.

Jaja

Jaje je bogat izvor proteina, koji su neophodni za obnovu i izgradnju mišića. Ono je niskokalorično. Ono što organizam koristi za mišiće jeste belance, pa kako bi se izbegao unos suvišnog holesterola, osobe koje žele da povećaju mišićnu masu, uz naporne vežbe konzumiraju i belanca od jaja.

Ukoliko ste i vi zabrinuti zbog holesterola koji se nalazi u žumancetu jaja, jedite samo belance.

Ipak, jedno jaje dnevno ne može da doprinese patološkim vrednostima holesterola u krvi.

Jaje će obezbediti sitost, zato ga je preporučljivo pojesti kao užinu, kuvano.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...