Proveren lek-Suve smokve u maslinovom ulju

Smokva je interesantno  veoma cenjeno voće sočnih plodova. Neko ih voli, a neko ne. Mnogi je drže u bašti kao ukrasnu biljku, zbog karakterističnih egzotičnih listova. Biljka najbolje uspeva u toplim krajevima, blizu mora, ali može da se uzgaja i u kontinentalim predelima. Nevolja je to što je osetljiva na niske temperature.

suve

Smokve sadrže dosta kalcijuma, kalijuma, cinka i dobar su izvor gvožđa, zatim beta karotena, C, A, E i K vitamina. Suve smokve su mnogo više kalorične, nego sveže, zato ih treba jesti u ograničenim količinama.

Smokva poboljšava varenje, pomaže kod hemoroida, a doprinosi i kod regulisanja holesterola. Smokva ima blago laksativno dejstvo. U pogledu sadržaja kalcijuma koji je značajan, smokve mogu zameniti mlečne proizvode (ako ih neko ne podnosi). Smokve važe za afrodizijak. Mleko iz smokve ima sposobnost da eliminiše bradavice. Postoje osobe koje su alergične na smokve, pa treba voditi računa.

Recept za suve smokve u maslinovom ulju

Suve smokve (do 40 komada) složiti u teglu, a onda naliti maslinovo ulje do vrha tegle. Zatvoriti i čuvati tako 40 dana. Smokve će da upiju dosta maslinovog ulja. Nakon toga se jede po jedna smokva pre svakog obroka. Mnogi će reći da ovo nije ukusno, ali jeste korisno. Svakako treba voditi računa o tome da se za ovaj recept koristi što kvalitetnije maslinovo ulje, a isto tako i kvalitetne suve smokve.
Ovaj stari narodni recept može pomoći kod problema sa želudcem, kod hemoroida, zatvora, povišenog holesterola, neplodnosti, anemije, astme i bronhitisa.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...