Prostata

0

Prostata je muška polna žlezda koja predstavlja deo muškog reproduktivnog sistema. Nalazi se između bešike i rektuma, a okružuje uretru, cev koja provodi mokraću iz bešike kroz penis. Ona proizvodi materije koje ulaze u sastav ejakulata (sperme).

ProstataDt

Normalna prostata je veličine i oblika kestena. Pri rođenju, prostata je velika otprilike kao zrno pasulja. Raste lagano do puberteta, kada se naglo poveća, postižući svoju normalnu veličinu i oblik.

Prosečne dimenzije prostate su: 3.5 x 4.5 x 2.5 cm, a težina normalne prostate se kreće između 16 i 22 grama. Tu veličinu zadržava do sredine četrdesetih godina života, kada se ponovno počne povećavati zbog umnožavanja ćelija, koje se naziva adenom, benigna hiperplazija ili doborćudno uvećanje prostate.

Sastoji se od glatkih mišićnih ćelija i žlezdanog epitelnog tkiva, okruženog gustom fibroznom kapsulom. Žlezdano tkivo proizvodi semenu plazmu. U semenoj tečnosti se nalaze materije koje imaju razna biološka dejstva: prostaglandini, imunoglobulini, spermin, fruktoza, limunska kiselina, razni enzimi itd. Prostaglandini su važni za procese kao što su erekcija, ejakulacija, pokretljivost spermatozoida. Sekret prostate sadrži i materije koje štite repoduktivne i mokraćne puteve od infekcije. U njoj se nalaze mnogi aktivni sastojci čija je svrha da štite spermatozoide, održavajući ih pokretnima i omogućuje im preživljavanje.
Bolesti i poremećaji prostate

Statistike su pokazale da od svih unutrašnjih organa čoveka prostata najčeše oboljeva. Kao najčešči poremećaji prostate navode se:

-Benigna hiperplazija prostate
-Upala prostate – Prostatitis
-Rak prostate
-Prostatatodinija

Komentari
Loading...