Generic filters
Exact matches only

Prostata! Problemi sa prostatom! VIDEO

Prostata je žlezda koja se nalazi ispod bešike kod muškaraca, a njeni problemi su česti kod starijih ljudi.

Najčešći problemi sa prostatom su povećanje prostate (hiperplazija prostate), zapaljenje prostate (prostatitis) i rak prostate.

Povećana prostata može dovesti do problema sa mokrenjem, kao što su slab protok mokraće, otežano mokrenje, često mokrenje noću i osećaj nepotpunog pražnjenja bešike.

Zapaljenje prostate može izazvati bol u donjem delu stomaka, učestalo mokrenje, peckanje pri mokrenju, bol u testisima ili penisu i smanjenje seksualne želje.

Rak prostate često ne izaziva simptome u svojim ranim fazama, ali može izazvati bol u kostima, slabost i druge simptome kada se proširi na druge delove tela.

Ako imate bilo kakve simptome povezane sa prostatom, važno je da se obratite svom lekaru kako bi on mogao da vam preporuči odgovarajući tretman.

Muškarcima starijim od 50 godina preporučuju se redovni pregledi prostate.

 

 

Bolesti i poremećaji prostate

Postoji nekoliko bolesti i poremećaja koji mogu uticati na prostatu kod muškaraca.

Neki od najčešćih uključuju:

Hiperplazija prostate

Ovo je uvećanje prostate koje se obično javlja kod muškaraca starijih od 50 godina.

Uvećana prostata može uzrokovati probleme sa mokrenjem, kao što su često mokrenje noću, otežano mokrenje i osećaj nepotpunog pražnjenja bešike.

Prostatitis

Ovo je upala prostate koja može uzrokovati bolove u donjem delu stomaka, bol pri mokrenju, povišenu temperaturu i probleme sa mokrenjem.

Rak prostate

Rak prostate je maligni tumor koji se može razviti u prostati.

U početnim fazama, obično ne izaziva nikakve simptome, ali u kasnijim stadijumima, može uzrokovati probleme sa mokrenjem, bolove u kostima i druge simptome.

Prostata prekanceroza

Ovo je stanje u kojem se ćelije u prostati počinju nekontrolisano razmnožavati, što može dovesti do razvoja raka prostate.

Prostata fibroza

Ovo je stanje u kojem se u prostati nakupljaju vlaknasti tkivi.

Obično ne izaziva simptome i može se otkriti slučajno tokom drugih medicinskih pregleda.

Prostata kalcifikacija

Ovo je stanje u kojem se u prostati stvaraju kalcifikati (tvrdi kamenčići).

Obično ne izaziva simptome, ali u nekim slučajevima može uzrokovati probleme sa mokrenjem.

Ako imate bilo kakve simptome koji ukazuju na probleme sa prostatom, važno je da se obratite lekaru koji će vam preporučiti odgovarajući tretman.

Redovni pregledi prostate preporučuju se muškarcima starijim od 50 godina.

Kako se leči prostata?

Lečenje problema sa prostatom zavisi od vrste problema sa kojim se suočavate.

Evo nekih najčešće korišćenih tretmana:

Lekovi: Za lečenje hiperplazije prostate i prostatitisa obično se prvi put preporučuju lekovi.

Lekovi koji se koriste za hiperplaziju prostate obično imaju za cilj smanjenje veličine prostate i poboljšanje protoka urina, a lekovi koji se koriste za prostatitis obično imaju za cilj ublažavanje simptoma i kontrolu infekcije.

Radiacijska terapija: Radioterapija se može koristiti za lečenje raka prostate. Ovaj tretman koristi visokoenergetske zrake da ubije ćelije raka u prostati. Može se koristiti samostalno ili u kombinaciji sa drugim metodama lečenja.

Operacija: Ako je problem sa prostatom ozbiljan, kao što je veliki tumor, može se preporučiti operacija. Hirurško uklanjanje prostate naziva se prostatektomija.

TURP: Transuretralna resekcija prostate (TURP) je hirurška procedura koja se koristi za lečenje hiperplazije prostate. Ova procedura podrazumeva uklanjanje dela prostate koji izaziva probleme sa mokrenjem.

Promene u ishrani i načinu života: Promene u ishrani i načinu života mogu pomoći u ublažavanju simptoma hiperplazije prostate i prostatitisa.

To može uključivati promenu ishrane, vežbanje i smanjenje unosa alkohola i kofeina.

Ako imate problema sa prostatom, važno je da se konsultujete sa lekarom koji će vam preporučiti odgovarajući tretman za vaše specifične simptome i stanje.

Foto FreePik
Komentari
Loading...