Proso kao lek

Veliki problem kod varenja hrane nastaje zato što uništavamo našu crevnu floru nezdravom ishranom, kao što je brza hrana.

Proso može da reguliše ove probleme. Dakle, ako imate problem sa zatvorom, gasovima i slično, pojedite svako jutro po porciju prosa. Učiniće da se vaš stomak oporavi.

Ova žitarica se preporučuje i osobama sa srčanim problemima, kao i problema sa pritiskom i holesterolom. Naravno, ovo nije magična žitarica, koja može zameniti redovnu terapiju osobi sa već narušenim zdravljem. Ali može da pomogne.

Ako malo korigujete ishranu i ako deo vaše zdrave ishrane bude proso, osetićete znatno olakšanje vremenom. Vlakna iz prosa pomažu da se takozvani loš holesterol ukloni iz organizma (izvor) . Sadrži još i kalcijum i magnezijum, vitamine koji su zaslužni za normalan rad našeg srca, kao i za održavanje normalnog pritiska.

Kalcijum u prosu pomaže da se sačuvaju zdrave kosti, krvni sudovi, mišići, kao i pravilno funkcionisanje živaca. Pored pomenutih vitamina, proso sadrži i gvožđe, pa se shodno tome preporučuje i osobama koje su anemične.

I mnoge osobe koje su prošle proces mršavljenja imaju lepo iskustvo sa prosom. S obzirom da pozitivno utiče na varenje, ovo je idealna namirnica namenjena svima koji žele da skinu koji kilogram. Pri tom, proso treba jesti ako vam je ptorebna detoksikacija organizma. Ujedno pomaže i da se iz tela izbaci višak tečnosti, čisti mokraćne kanale i pročišćava bubrege, dobar je za kamen u bubregu.

Želite da sprečite potencijalni dijabetes, tipa 2? Jedite proso!

Zahvaljujući magnezijumu koji sadrži, proso štiti od dijabetesa. Čak i ako već bolujete od dijabetesa, proso je prava namirnica za vas, ali ne preterujte, jer joj je glikemijski indeks 70. Ukoliko već bolujete od dijabetesa, poželjno je da se najpre konsultujete sa svojim lekarom oko toga da li možete da uvrstite proso u svoju ishranu.

Uticaj prosa na osobe sa dijabetesom tipa 2, dokazan je u jednoj studiji. Naime, u ispitivanju je učestvovalo sto pet osoba koje pate od ove bolesti. Nakon što su svoj doručak na bazi pirinča zamenili sa doručkom na bazi prosa, svima se snizio nivo šećera nakon jela.

Od ostalih vitamina proso sadrži cink, selen, natijum kalijum, fosfor, vitamine K i A, kompleks B vitamina, itd.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...