Proširene vene tretirati kao veliki problem

0

Bol u nogama može biti simptom ozbiljnih poremecaja.Bolje je hodati ili trcati nego stajati u mestu! Strucnjaci kažu da nije dobro ni dugo sedenje s prekrštenim nogama, vec treba cesto ležati i noge držati podignute. I sve to zbog vena.

Proširene vene cešce se javljaju kod žena nego kod muškaraca.Oko 50 odsto žena izmedju 40 i 50 godina i gotovo 75 odsto izmedju 60 i 70 godina boluje od proširenih vena.Pacijenti se obicno žale na bol i težinu u nogama prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Oticanje nogu, grcevi u mišicima, brzo zamaranje nogu prilikom hoda takodje su simptomi koji muce osobe sa ovim problemom. Javlja se svrab i peckanje kože, a u poodmaklom stadijumu stvaraju se i ranica koje ne zarastaju.

prosirene-vene-300x231

 

– Najvažnije je delovati na faktore koji dovode do pojave bolesti. Ukoliko je moguce, potrebno je korigovati težinu, izbegavati duže stajanje u mestu ili sedenje s prekrštenim nogama. Kad god je moguce, potrebno je podici noge iznad nivoa srca. Odeca i obuca treba da budu udobne i da ne stežu preterano. Treba izbegavati suncanje nogu, a dobro je tuširati ih hladnom vodom ili kupanje završavati laganom masažom nogu, pokretima na gore, prema srcu – savetuje dr Dragan Vasic, internista angiolog u Institutu za kardiovaskularne bolesti Klinickog centra Srbija.

Proširene vene nekada imaju izgled plavih ili ljubicastih venskih spletova okruženih crvenim kapilarima ispod površine kože. Vidljive su golim okom, osim kada se radi o dubljim venama, a tada je koža tamnije obojena. Mogu se javiti na bilo kojem delu tela, ali najcešce na nogama.

– Dijagnoza se postavlja klinickim pregledom. Potrebno je da pacijent bude samo u donjem vešu, bez carapa i obuce. Obe noge moraju pažljivo da se pregledaju. Dopunska dijagnosticka procedura je ultrazvucni pregled – kaže dr Vasic.U slucajevima kada proširene vene nisu samo kozmeticki problem vec kada su tegobe izražene i postoji opasnost od formiranja ranica, pristupa se i hirurškom lecenju (isecanje i vadjenje proširenih venskih segmenata). Alternativno, u nekim centrima se u površine vene ubrizgavaju posebne hemijske materije koje dovode do njihovog slepljivanja i zatvaranja.

Vaskularni hirurg treba da proceni koji je nacin lecenja najpogodniji za proširene vene.Proširene vene nekada mogu da se iskomplikuju u trombozu. Tada u venama dolazi do formiranja krvnih ugrušaka. Tromb može da se otkine i da ga krv odnese u pluca. Tada se javlja plucna embolija, koja može biti i smrtonosna. Tromboza je bolna. Cesto je pracena povišenom temperaturom, jezom, drhtavicom i opštom malaksalošcu.

Autor: Sonja Todorovic

[sg_popup id=”7″][/sg_popup]
Komentari
Loading...