Generic filters
Exact matches only

Pronađite način da oboleli od melanoma dobiju odgovarajuću terapiju

Članovi Udruženja pacijenata obolelih od melanoma (UPOOM) učestvovali su danas na Beogradskom maratonu i ukazali na značaj zdravih životnih navika i ranog dijagnostifikovanja te bolesti za koju još u Srbiji ne postoji kompletna terapija.

melanom profimedija

Ponovo apelujemo na nadležne državne institucije da pronađu način da oboleli od melanoma dobiju odgovarajuću terapiju koja se primenjuje u svetu i može da omogući preživljavanje većeg broja pacijenata“, rekao je novinarima predsednik UPOOM-a Savo Pilipović.

On je kazao da je dosta učinjeno time što su o trošku osiguranja u terapiju uvedena dva nova leka, ali to nije dovoljno za lečenje velikog broja obolelih od melanoma.

[su_box title=“Melanom“ style=“glass“ box_color=“#8d2323″]Melanom je najređi oblik raka kože, ali istovremeno i najopasniji. Izgled. Melanome nije lako prepoznati na prvi pogled jer često izgledaju slično kao mladeži[/su_box]

U Srbiji je, kako je istakao, sve više obolelih od melanoma i godišnje se ta bolest dijagnostifikuje kod više od 600 ljudi.

Pilipović je upozorio da je među obolelima od melanoma sve više mladih zbog čega su članovi UPOOM-a danas pokušali da upozore na štetnost nekontrolisanog izlaganja UV zračenju i korišćenja solarijuma.

„Zajedno sa dermatolozima smo pokrenuli inicijativu da se zabrani da mlađi od 18 godina koriste solarijum. Sve više ljudi shvata da je to neophodno, ali i dalje se ništa ne čini da se to sprovede u praksi“, kazao je Pilipović i podsetio da su u nekim zemljama, poput Australije, solarijumi potpuno zabranjeni.

Mnogi su čitali i ove tekstove:

B92

Komentari
Loading...