Pronađen lek za alergiju na kikiriki

Ako je suditi prema rezultatima novog istraživanja, naučnici su na tragu pronalaska načina lečenja alergije na kikiriki kod dece.

kik

Britanski naučnici su napravili velik korak u borbi za izlečenje dece koja pate od alergije na kikiriki, piše Daily Mail. Oblik imunoterapije uspešno je nadvladao alergiju četvero od petero dece koja su imala alergijske reakcije na kikiriki opasne po život.

Tretman deluje tako da se deca postepeno izlažu malim količinama kikirikija, i to u obliku praha pomešanog s drugom hranom. Ta mala količina kontinuirano se povećala u naredna tri do četiri meseca.

U početku se lečenje primenjuje u bolnici, zbog moguće burne alergijske reakcije, a kasnije lečenje mogu nadzirati roditelji kod kuće. Na kraju lečenja su deca, u dobi između sedam i 16 godina, bila sposobna pojesti čak pet kikirikija u jednom navratu, pokazalo je istraživanje bolnice Addenbrooke u Cambridgeu. Neka deca čak su razvila toleranciju na deset kikirikija, što je jednako kao da pojedu sendvič s maslacem od kikirikija.

Voditelj istraživanja, doktor Andrew Clark kaže: ‘Pre su roditelji i deca morali proveravati baš svaku nalepnicu na hrani i izbegavati odlaske u restorane. Nakon tretmana većina pacijenata može bez problema pojesti i do pet kikirikija. Porodice uključene u ovo istraživanje kažu da im je to dramatično promenilo život.’

Alergija na kikiriki, za koju se smatra da pogađa jedno od 50 dece, može izazvati ozbiljne probleme s disanjem. Najteže posledice mogu imati posledicu opasan anafilaktički šok koji mogu izazvati i sami tragovi oraha u hrani. Strah od slučajnog izlaganja alergenima može znatno smanjiti njihov kvalitet života i ozbiljno ograničiti društvene delatnosti. Istraživanja, objavljena u časopisu Lancet, nisu prvi pokušaj izlečenja alergije od kikirikija, ali novi režim uključuje postepeno povećanje unosa kikirikija s ciljem postizanja tolerancije znatno veće doze.

Komentari
Loading...