Promene u stolici kao signal za proveru zdravlja

Promene u stolici (fecesu) često su prvi znak oboljenja crevnog trakta, pa treba obratiti pažnju na oblik i boju, na prisustvo krvi, sluzi i gnoja u stolici kao i na učestalost pražnjenja.

d1345808546_293

Pregled koloproktologa ili gastroenterologa neophodan je kod sledećih promena u stolici i navikama pražnjenja:

Oblik
Tanak feces, kao olovka ili u vidu brabonjaka, najčešće se sreće kod spastičnih opstipacija, ali ne isklučuje mogućnost pojave maligne stenoze u završnom delu debeleog creva. Pojava učestalih formiranih stolica obično je uzrokovana prevelikom pokretljivošću creva, a učestale prolivaste stolice, kod kojih je isključen drugi
uzročnik, mogu biti izazavane i stresom (nervoza pri izlasku na ispit, i slično…) Voluminozne masne stolice (steatoreja) znak su raznih malapsorpcijskih sindroma, kao i moguće insuficijencije pankreasa.

Boja
Ishrana primarno utiče na boju stolice (zeleno voće daje zelenkastu, a cvekla i šargarepa karmin boju, masna hrana svetložutu, a velika konzumacija mleka belo-sivu boju), ali promene boje mogu biti uzrokovane i pojavom patoloških stanja. Sivo obojena stolica znak je nedostatka žuči u crevima i karaktersitična je za pojavu opstruktivnih žutica. Krvarenje iz gornjeg dela digestivnog trakta (krvareći čir želuca) stolicu boji u crno, što je apsolutna indikacija za hitno javljanje lekaru, ali se to događa i pri uzimanju nekih lekova (bizmuta, preparata gvožđa, aktivnog uglja).

Sluz
U normalnoj stolici, sluz se ne vidi golim okom. Ako se pojavi na površini, najčešće je izazvana iritabilnim kolonom („nervozna creva“) i znak je neurogene disfunkcije, ali se tada mora isključiti prisustvo tumora ili zapaljenskog procesa. Sluz izmešana sa stolicom govori o promenama u gornjem delu digestivnog sistema, a ako uz nju ima i gnoja i krvi, uzrok može biti ulcerozni kolitis, zapaljenja, kao i karcinomi. Sluz se, međutim, normalno javlja pri uzimanju laksativa i posle davanja klizme.

Krv
Sveža krv u stolici znak je lezije anusa, rektuma i sigmoidnog kolona. Najčešće je uzrokovana krvarećim hemoroidima, ali može biti posledica i tumoroznih promena anorektuma. Crvena krv izmešana sa gnojem znak je upalnih procesa debelog creva (polip, divertikuloza, ulcerozni kolitis), a tamna krv najčešće ukazuje na malignitet. Prisustvo gnoja i krvi u stolici ukazuje na ulcerozni kolitis, Chronovu bolest, apsces, fistulu, kao i na karcinom.

Šta treba da uradite?
Promene u crevnom pražnjenju, zatvor ili dijareja koja nije uzrokovana infekcijom, kao i pojava krvi ili sluzi u stolici, razlog su da zakažete proktološki pregled. Pregled proktologa ima veliku važnost u otkrivanju tumora završnog dela debelog creva, pa se i osobama bez ikakvih simptoma, starijim od 45 godina, preporučuju redovne proktološke kontrole, svake druge godine.

Proktološki pregled je u osnovi jednostavan, bezbolan i traje oko deset minuta. Obavlja se u levom bočnom položaju, i sastoji se od nekoliko odvojenih pregleda: spoljašnje inspekcije, kojom mogu da se uoče promene na perianalnoj koži, ekcemi, bradavice, fistule, analna fisura, tumori; digitorektalnog pregleda (prstom), kojim se istovremeno kontroliše stanje analnog sfinktera, i kod muškaraca pregleda prostata; anoskopije, uz pomoć instrumenta kojim se bolje vizuelizuje završnih 10 santimetara debelog creva.

Nakon proktološkog pregleda, hirurg može da indikuje i kolonoskopiju ili MSCT – skenersku kolonografiju (virtuelnu kolonoskopiju). Za razliku od klasične kolonoskopije, skenerska kolonografija je neinvazivna i brza metoda koja ne zahteva sedaciju. U Bel Medicu, taj pregled se obavlja najsavremenijim 64-slajsnim skenerom.

Posle obavljene dijagnostike, hirurg proktolog ili specijalista gastroenterolog će, u zavisnosti od nalaza, savetovati konzervativno lečenje (lekove) uz odgovarajući režim ishrane, ili hiruršku intervenciju.

Lekari Bel Medic-a na raspolaganju su Vam 24 dnevno, i vikendom, i u dane praznika. Ambulantne preglede, dijagnostiku i hirurške intervencije u lokalnoj i opštoj anesteziji u Bel Medic-u izvode iskusni specijalisti opšte hirurgije: dr Jugoslav Ajtić i mr sci. med. Dejan Jovanović.

Belmedic

Komentari
Loading...