Generic filters
Exact matches only

Pročitajte ovo pre nego uzmete novu žvaku

Verovatno ih žvaćete nekoliko puta dnevno. Neki ih žvaću da bi prikrili loš zadah. Drugi ih koriste kako bi se držali podalje od cigareta. Za neke, to je samo navika. Pre nego što uzmete sledeću žvaku iz pakovanja, pročitajte malo o posledicama ove česte navike.

žvake

Žvakaća guma nije najgora stvar na svetu. Međutim, njeno konzumiranje može biti i loše, ukoliko ne žvaćete “pravu” žvaku. Određene žvakaće gume sadrže šećer koji može uzrokovati stvaranje karijesa i propadanje zuba. Istraživanja pokazuju da je žvaku koja sadrži šećer najbolje žvakati petnaest minuta – za to vreme iz žvake će “izaći” sav šećer te će se proizvesti dovoljno pljuvačke koja će isprati njegove ostatke sa zuba.

Većina stomatologa preporučuje konzumiranje žvaka koje ne sadrže šećer. Međutim, određene vrste žvaka, koje ne sadrže šećer, sadrže aspartam. Ova hemikalija je donekle kontraverzna. Dugotrajno konzumiranje aspartama povezuje se sa defektima kod novorođenčadi, rakom, dijabetesom i određenim neurološkim poremećajima.

Potražite žvakaće gume koje su zaslađene ksilitolom. On zvuči kao hemikalija, ali je zapravo prirodni zaslađivač. Određeni proizvođači žvakaćih guma ga koriste kao zamenu za šećer. Konzumiranje žvakaćih guma koje sadrže ksilitol ne samo da stimuliše proizvodnju pljuvačke (čime se smanjuje loš zadah) već i sprečava oralne bakterije u proizvodnji kiselina.

Žvaka može biti uzrok glavobolje. Prilikom žvakanja koristi se osam različitih mišića lica. Nepotrebno žvakanje može stvoriti hronično stezanje  ova dva mišića, koji se nalaze blizu slepoočnica. To može izvršiti pritisak na nerve koji se nalaze u ovom delu glave što, na kraju, može dovesti do hroničnih, čestih glavobolja.

Kod osoba koje pate od sindroma iritabilnog kolona i drugih želudačano-crevnih poremećaja, žvakaća guma može uzrokovati nadutost i stvaranje gasova (zbog činjenice da prilikom žvakanja žvake gutate dodatni vazduh) što može izazvati neprijatnostit kod već iritiranih creva.

Komentari
Loading...