Generic filters
Exact matches only

Pročitajte koji su uzroci i simptomi sindroma policističnih jajnika

Policistični jajnici su sindrom gde varira veličina jajnika i gde se može uočiti niz sitnih folikula povezanih međusobno, a čija je veličina maksimalno od 7 do 8 mm u prečniku.

ciss

Policistični jajnici predstavljaju skup simptoma:

 • amenoreja (izostanak menstruacije)
 • pojačana dlakavost
 • gojaznost udruženi s povećanim i policističnim jajnicima

Javlja kod oko 3% adolescentkinja i odraslih žena. Može se pojaviti već s prvom menstruacijom. Kod mladih devojaka se relativno često postavlja dijagnoza PCOS kod problema neredovnih ciklusa za vreme puberteta. Najčešći uzrok policističnim jajnicima je hiperandrogenemija – povišen nivo muških polnih hormona androgena u predpubertetskom dobu. Karakteristike su u početku blagi hormonski disbalans, a kasnije se mogu javiti značajna odstupanja u hormonskom statusu: porast nivoa muških polnih hormona testosterona i androstendiona, kao i izmenjena funkcija hipofize.

Simptomi:

 • hronična anovulacija, s nepravilnim menstrualnim krvarenjima: njihovim višemesečnim ili potpunim izostankom
 • pojačan rast dlačica maskulinog tipa, akne i pojačano opadanje kose kao posledica povišenog muškog polnog hormona testosterona
 • neplodnost
 • gojaznost

Rani početak brojnih hormonskih i metaboličkih odstupanja, kao i često pasivan odnos prema lečenju PCOS nosi čitav niz rizika za zdravlje žene kao što su:

 • neredovna krvarenja iz materice
 • dva do tri puta češći spontani pobačaji
 • anemija
 • abnormalna visina triglicerida i holesterola u krvi

Rizik nastanka povišenog krvnog pritiska kod pacijentkinja s PCOS je povećan za 40%, a rizik nastanka šećerne bolesti za 16% je povišen. Rak sluzokože materice i jajnika je dva do tri puta češći zbog hronične anovulacije i konstantno povišene visine estrogena.

Lečenje

Najčešći problem s policističnim jajnicima je višak kilograma kod žena, zato se takvim pacijentima preporučuje smanjenje telesne težine što ima višestruko pozitivan rezultat. Smanjenje telesne težine za samo 5% može ponovno uspostaviti ovulacijski ciklus. Normalna telesna težina znači ujedno i manje problema s holesterolom, lipidima i insulinom. Uz mršavljenje važni su i drugi faktori načina života kao što je fizička aktivnost, prestanak pušenja i uzimanja alkohola i usvajanje zdravog načina života.

U okviru lečenja neplodnosti osnovni problem policističnih jajnika je izostanak ovulacije – anovulacija, zato se u ovim slučajevima vrši stimulacija i indukcija ovulacije (najčešće uz inhibiciju aktivnosti hipofize) s ciljanim polnim odnosom ili i uz druge metode asistirane reprodukcije, kao što su IUI ili IVF sa naročitom pažnjom na opasnost izazivanja hiperstimulacijskog sindroma (OHSS). Trudnoća sama po sebi povoljno deluje na PCOS.

Alternativa

Uzroke uvek treba tražiti u mehanizmima koji regulišu menstrualni ciklus u mozgu kada je reč o tako komplikovanim procesima, kao što je proces ovulacije ili složena funkcija jajnika. Pošto je stres jedan od osnovnih uzroka poremećaja endokrinog sistema, a koji direktno utiče na rad genitalnih organa, potrebno je učiniti sve što je moguće da bi se nivo stresa smanjio. Ovo uključuje i psihoterapije. Druge alternativne metode lečenja PCOS uključuju zdrav način ishrane. U dnevnu ishranu uključite puno žitarica, voća i povrća, proteina, kontrolišite unos ugljenih hidrata i masti. Pijte puno tečnosti i redovno se rekreirajte.

Komentari
Loading...