Problemi sa sluhom kod dece

U poslednje vreme se rađa sve veći broj dece koja imaju problema sa sluhom ili još gore bez sluha, a problemi sa sluhom kod dece mogu uticati da razvoj govora.

Nažalost, ovi problemi se često ne dijagnostikuju na vreme. Velikom broju dece se problemi sa sluhom identifikuju tek u uzrastu od 2 godine. Srećom, postoje razne tehnike i načini pomoću kojih možete ranije primetiti probleme sa sluhom.

index

Uzroci gubitka sluha kod dece:

Genetika
Genetika ili problemi u trudnoći i tokom porođaja mogu uzrokovati da se dete rodi sa problemima sa sluhom. Čak kod polovine dece koja imaju problema sa sluhom taj problem je genetske prirode. Neke od tegoba tokom trudnoće koje mogu uzrokovati gubitak sluha su gestacijski dijabetes i prevremeni porođaj.

Upala uha
Upala uha se često javlja kod male dece jer kod njih Eustahijeva cev nije u potpunosti razvijena. Kod dece lako može doći do infekcije srednjeg uha i i nakupljanja tečnosti iz bubne opne. Čak i kada dete ne oseća bol, postoji mogućnost da tečnost ošteti sluh makar privremeno. U težim slučajevima upala uha može dovesti do trajnog gubitka sluha.

Stečeni gubitak sluha
Mnogi faktori mogu doprineti gubitku sluha kod dece, a to su: meningitis, rubeola i grip. Pored toga povrede glave, vrlo glasni zvukovi i neki lekovi takođe mogu izazvati gubitak sluha.

stetoskop

Komentari su zatvoreni..