Generic filters
Exact matches only

Biljka koja rešava sve stomačne probleme

Biljka nana poznata spada u najpopularnije biljke na planeti.

na

Od mnogobrojnih vrsta ove aromatične i lekovite biljke, najvažniju ulogu ima ljuta nana, koja je nastala ukrštanjem tri vrste divljih nana. Ona spada u najlekovitije a ujedno i najaromatičnije primerke ove vrste. To je višegodišnja biljka i može da naraste u visini od 50 cm.

Eterično ulje nane sadrži mentol i menthon. Ova biljka naročito povoljno deluje na sistem za varenje i otklanja mnoge tegobe u stomaku. Biljka nana svojim sastojcima podstiče lučenje zuči, otklanja grčeve nastale kao posledica kamena ili peska u žuči, umiruje grčeve u zeludcu i crevima, umiruje nadražaj koji tera na povraćanje.

Eterično ulje mentol deluje i kao analgetik (umiruje bolove), pa se može primenjivati kao lokalni anestetik. Zbog toga se često koristi kao sredstvo za opuštanje mišića.

Deluje na osetljive receptore u ustima i grlu, pri tom brzo isparava, tako da izaziva osećaj hlađenja. Nana danas zauzima važno mesto kada je u pitanju oralna higijena. Ona osvežava i momentalno otklanja loš zadah iz usta, kao ni jedna druga biljka.

Osim toga, narodna medicina čaj od nane rado preporučuje za suzbijanje nervne napetosti, glavobolje, kašlja, prehlade, promuklosti, mučnine, nadutosti u stomaku i protiv grčeva u materici.

Dobar je izvor raznih minerala, na prvom mestu kalijuma. Zatim, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i mangana. Od vitamina može se pohvaliti sadržajem vitamina C, E, K, B6, A i beta karotena.

Razlozi zašto uvek trebate da imate nanu u kući

 

Komentari
Loading...