Generic filters
Exact matches only

Problem zapušenog nosa- Saveti

Pred nama su hladniji dani, a prehlada i gripa dolaze zajedno sa padom temperatura.

depression 20195 960 720

Zajedno sa prehladom i gripom dolaze i simptomi koji nam najviše smetaju, a to su zapušen nos, curenje iz nosa, povišena temperatura, glavobolja, kašljanje i kijanje.

Zato je ovo pravo vreme da se podsetimo da je prevencija prehlade i gripe vrlo važna.

Trebamo pravilno i često prati ruke, što predstavlja i najbolji način da se smanji prenošenje virusa naročito posle kijanja ili kašljanja. Potrebno je izbegavati kontakt sa osobama koje su prehlađene, zatvorene postore u kojima boravi veliki broj ljudi. Treba ispirati nos i grlo, naročito nakon boravka u kolektivima. S druge strane, veoma je bitno ojačati imunitet uz pravilnu ishranu i unošenje antioksidanasa.

U hladnijim danima zapušen nos je jedan od privih simptoma prehlade. Javlja se zbog upale i otoka sluznice nosa koju uzrokuju virusi, ali čemu doprinosi i suv i zagadjen vazduh tokom zimskih dana.

Otok sluznice nosa , te nemogućnost disanja na nos predstavlja problem za sve, bez obzira na uzrast, jer , ne samo što remeti san i normalne dnevne aktivnosti, već može sprečiti oticanje sekreta i dovesti do upale sinusa. Sluznica nosa predstavlja i prvu liniju odbrane gornjih disajnih puteva od virusa, te je važno da sluznicu redovno čistimo i vlažimo i da nos održavamo prohodnim. Na ulogu nosa pomislimo uglavnom onda kada imamo problem, odnosno kad nos curi ili je začepljen, kad teško dišemo, imamo osećaj suvoće nosa ili kad izgubimo čulo mirisa.

Uzroci koji dovode do ovih stanja su različiti, kao i mehanizmi njihovog nastanka. Međutim, kada je potrebno brzo i efikasno rešiti zapušen nos, kao, na primer, kod prehlade, alergijskog rinitisa,upale sinusa ili srednjeg uha preporučuje se kratkotrajna primena nazalnih dekongestiva, lekova koji mogu da “odčepe nos” .

Iskustva farmaceuta govore da u apoteke najčeće dolaze pacijenti sa prehladom koji traže efikasno rešenje protiv začepljenog nosa, odnosno lek koji će brzo delovati. Sprej za nos je dobro rešenje kako bi se brzo i efikasno olakšale tegobe začepljenog nosa. Dobro je da rastvor spreja za nos sadrži aktivnu supstancu ksilometazolin, jer upravo ona brzo sužava krvne sudove sluznice nosa , dovodi do smanjenja otoka i obezbeđuje prohodnost nosa.

Dodatak morske vode je uvek koristan, jer ona pomaže vlaženju sluznice nosa i obnavljanju njene normalne funkcije. Poželjno je birati proizvode koji ne sadrže konzervans, jer on sam po sebi može šteiti sluznici nosa. Bez obzira na vrstu spreja, pacijenti se, pre prve upotrebe, bilo kog leka, trebaju posavetovati sa svojim lekarom ili farmaceutom.

PROČITAJTE VIŠE:

Komentari
Loading...