Generic filters
Exact matches only

Problem usporenog metabolizma (VIDEO)

Usporen metabolizam onemogućava brzo mršavljenje i uzrokuje lakše nakupljanje masnog tkiva, često propraćeno neredovnom stolicom i opštim nedostatkom energije.

Saznajte što sve može uticati na usporen metabolizam i kako ga ubrzati:

Genetika

Ako vaše telo sporo sagoreva kalorije tokom odmora ili spavanja, verovatno ste nasledili metabolizma od roditelja.

Obzirom da ne možete menjati genetiku, usredotočite se na svoje navike. Najjednostavniji način za ubrzanje metabolizma je redovna fizička aktivnost.

Hormoni

Hormonalni poremećaj može usporiti vaš metabolizam i uzrokovati nedostatak energije. Stres također može uticati na disbalans hormona koji mogu usporiti metabolizam.

Ako imate dijagnostifikovan hormonalni poremećaj, nastavite s terapijom koju je propisao lekar. Nemojte se previše naprezati tokom dana i osigurajte kvalitetan san tokom noći.

Stroga dijeta

Ako ne unosite dovoljnu količinu hrane u organizam, metabolizam će se usporiti kako bi uštedio energiju. To kao rezultat može biti problem sa gojaznosti.

Iako rezultati neće biti odmah vidljivi, budite uporni i pridržavajte se zdravog plana ishrane. Rezultati sigurno neće izostati!

Otkrivamo plan ishrane prema građi tela koji garantuje mršavljenje!

Nedostatak sna

Ako imate duži niz neprospavanih noći, vaš organizam neće biti u stanju pravilno rasporediti energiju, što može uzrokovati dijabetes i gojaznost.

Većina odraslih treba 7 do 9 sna tokom noći. Ako ne možete brzo zaspati, jednostavno krenite ranije na počinak i ugasite mobilne telefone i televizore. San će doći sam od sebe.

Dehidracija

Hidratacija organizma je važna za pravilan rad metabolizma. Istraživanja pokazuju da voda pomaže telu u izgaranju kalorija.

Preporuka je piti 8 čaše vode dnevno. Vodu možete unositi u organizam i putem namirnica kao što su lubenica ili krastavci.

Kafa bez kofeina

To je dobra opcija ako volite da pijete kafu u večernjim satima i ujedno se naspavati. Međutim, kafa bez kofeina ne ubrzava metabolizam i često obiluje veštačkim zaslađivačima.

Ako ne podnosite kofein, pokušajte kafu zameniti čajem. Lagani čajevi poput kamilice ili mente mogu uspavati organizam i pripremiti vas za spavanje. Ujedno ćete hidrirati telo, što podstiče mršavljenje.

Nedostatak kalcijuma

Osim za zdravlje kostiju, kalcijum je ključan nutrijent za ispravan rad metabolizma.

Kalcijum možete u organizam unositi putem mlečnih proizvoda ili drugih namirnica koje su obogaćene kalcijumom kao što su žitarice, sok od pomorandže, soja, bademovo mleko, losos, kelj i tofu.

Previsoka temperatura na termostatu

Priznajemo da nije prijatno smrzavati se u vlastitom domu ili radnom mestu, ali previsoka temperatura prostorije može itekako usporiti metabolizam.

Tokom dana termostat namestite maksimalno na 23°C. Tokom noći ga smanjite na 18°C ili ga u potpunosti ugasite.

Hronični stres

U stresnim situacijama, telo proizvodi hormon koji nazivamo kortizol. On ubrzava rad srca, ali ako ste stalno pod stresom, telo će misliti da treba još snage za borbu i stalno će proizvoditi kortizol.

Prevelike količine kortizola mogu onemogućiti telo da pravilno koristi inzulin, što će „paralizovati“ organizam i uzrokovati gojenje.

Obavezno odaberite tehniku opuštanja koja vam odgovara. Isprobajte tehnike dubokog disanja, meditaciju, lagano istezanje ili napunite kadu i priuštite sebi toplu kupku.

Izbegavanje ugljenihidrata

Smanjeni unos ugljenihidrata, svakako podstiče mršavljenje. Međutim, njihovo potpuno izbegavanje će usporiti metabolizam. Osim toga, telo treba ugljenehidrate kako bi proizvodilo inzulin!

Konzumirajte namirnice koje spadaju u ugljenehidrate, ali koje obiluju i drugim hranljivim materijama i vlaknima koji održavaju sitost. Jedite voće, povrće i proizvode od celovitih žitarica.

Neredovni obroci

Preskakanje obroka ili neredovni obroci mogu jako usporiti metabolizam i uzrokovati pregladnjivanje, što dovodi do srčanih oboljenja.

Pokušajte uvek jesti u isto vreme. Ako niste u mogućnosti sesti i pojesti u miru, uvek sa sobom imajte šaku badema, proteinsku ili energetsku pločicu ili neki drugi mali i zdravi zalogaj koji neće dopustiti metabolizmu da se uspava.

Nezdrave namirnice

Tu spadaju brza hrana i namirnice koje obiluju masnoćama. Takva hrana uzrokuje gojenje, usporava metabolizam i povećava rizik od dijabetesa.

Konzumirajte više voća i povrća i pijte veće količine vode. Izbacite ili izbegavajte proizvode od belog brašna, crveno meso i mesne prerađevine.

Foto pexels
Komentari
Loading...