Problem noćnog znojenja

Noćno preznojavanje ne muči samo žene u menopauzi. Češće nego što se misli muči i muškarce. Često dizanje iz kreveta, prevrtanje i poteškoće sa snom.

znojjjj

Sve ovo može ostaviti traga sledeće jutro. Ova nevolja pogađa i žene i muškarce, a osim hormonalnih promena uzrok joj je i u nekim drugim stanjima. Obično se misli da je to problem žena u menopauzi, ali ono češće nego što se misli muči i muškarce.

Iako kod većine nije u pitanju zabrinjavajući zdravstveni problem noćno znojenje može biti posledica:

1. Menopauze

2. Idiopatske hiperhidroze – hronično preterano znojenje nastalo bez očitog razloga. Nastaje usled poremećenog rada žlezda znojnica.

3. Infekcije (tuberkuloza je najpoznatija baš po noćnom preznojavanju). Uzrok može biti i infekcija bakterijama ili virusima (na primer HIV).

4. Rak – noćno znojenje rani je simptom nekih tumora. Vrlo često se javlja kod obolelih od limfoma.

5. Lekova – uzimanje nekih lekova uzrokuje noćno znojenje kao što je to slučaj kod antidepresiva. Do znojenja može doći i zbog aspirina, nitroglicerina ili viagre.

6. Hipoglihemije – nizak nivo šećera u krvi.

7. Hormonalna neravnoteža, na primer zbog preteranog rada štitne žlezde.

8. Stres može biti uzrok znojenja po noći. Ako ste zabrinuti zbog posla, problema u vezi, finansija i sličnog, znojenje se javlja kao odgovor na teskobu i noćne more.

KADA JE NOĆNO ZNOJENJE PROBLEM?

Ako primetite kako noćno znojenje odgovara epizodama refluksa kiseline, javite se lekaru zbog ove tegobe. Jednako tako reagujte ako po noći dobijete temperaturu, umesto blagog znoja. Nateknuti limfni čvorovi, osip po telu, nagli gubitak telesne težine ili gubitak apetita upućuju na ozbiljnije probleme zbog kojih biste trebali smesta da kontaktirate svog lekara.

Postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete preduzeti kako biste problem noćnog znojenja doveli u red.

  • Oslobodite se stresa pre spavanja, iako je ovo puno lakše reći nego napraviti, ali probajte se rešiti muka koje vas more. Istežite se, čitajte zanimljivu knjigu, slušajte laganu muziku ili jednostavno primite kućnog ljubimca u ruke i mazite ga.
  • Pokrivajte se u slojevima. Ako vam je zima kada idete spavati, pokrijte se jorganom i ćebetom. Kasnije, kad vam postane toplo ili vruće, jednostavno sklonite deku.
  • Prilagodite pidžamu temperaturi. Baš kao što prilagođavate pokrivače, odaberite pravilnu pidžamu. Procenite treba li vam ona s dugim rukavima i nogavicama ili će vam kratka  biti dovoljni. Možda će vam biti potrebno nekoliko noći eksperimentisanja, ali na kraju se isplati.
[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]
Komentari
Loading...