Problem lenjih creva

Više je razloga koji dovode do problema lenjih creva.

tt 1

Iz tog razloga teško je govoriti o ujednačenom lečenju, ali i simptomima koji se ponavljaju. Recimo da postoje i periodi kada se situacija pogoršava ili poboljšava, što znači da je čitav problem praktično individualan i ne može se naći jednako rešenje za sve.

Od težih uzročnika svakako treba napomenuti određene lekove, anoreksiju i bulimiju kao uzročnike problema sa varenjem i neke hronične bolesti, poput AIDS-a.

Lakši uzročnici najčešće su loša ishrana i zloupotreba laksativa. Neki naučnici su utvrdili da osobe koje su često uzimale proizvode za pražnjenje creva su izazvale njihovu atrofiju i lenjost, a onda opet uzimaju iste proizvode kako bi praznili creva i tako zatvaraju krug.

Treba napomenuti i neurološke poremećaje koji mogu izazvati probleme u nervima koji se nalaze u zidovima creva, što usporava pražnjenje i njihov rad.

Lečenje

Važno je napomenuti da laksativi, koje osobe uzimaju u početku, samo privremeno rešavaju problem, jer najčešće samo razmekšavaju stolicu i time olakšavaju njeno izbacivanje. Ukoliko imamo osećaj da u crevima stoji sadržaj koji nikako da izađe bolje je uzeti specijalne čepiće koji deluju lokalno razmekšavajući sadržaj koji je u tom trenutku u crevima, a koji ne izaziva poremećaje u želucu i crevima.

Najbolje lečenje lenjih creva je promena ishrane i načina života, jer je problem najčešće time i uzrokovan.

Hrana – najpre je potrebno u ishranu uneti dovoljno vlakana kojih ima u određenim namirnicama. Potrebno je dnevno unositi najmanje 14gr vlakana, za žene najbolje oko 25gr dok muškarci mogu i do 38gr na svakih 1000 kalorija hrane. Od namirnica koje su bogate vlaknima najbolje su celo zrno pšenice, ovsene pahuljice, voće, povrće, pasulj i orasi. Pored toga potrebno je pojačati unos krastavaca, paradajza i šargarepe. Unositi ove namirnice u ishranu postepeno, menjajući navike, pa je dobro recimo započeti dan ovsenim pahuljicama, sokom od suvih šljiva, onda povećati unos salate, jesti hleb od celog zrna pšenice.
Uzimati najmanje 1,5 litara vode dnevno.
Vežbajte redovno, ovo je savet za sve poremećaje ishrane i varenja. Vežbanje jača zidove creva i time se ona drže čvršće ali i postaju elastičnija.
Steknite naviku da praznite creva uvek u isto vreme, recimo ujutru. Tako će se ona sama navići i stvoriti nadražaj u isto vreme.
Ukoliko je problem veći i traje dugo, javite se lekaru. U nekim slučajevima on će preporučiti i operativno lečenje.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...