Generic filters
Exact matches only

Problem ispucalih usana- Simptomi i lečenje

Mnogi smatraju da je pucanje usana problem koji se javlja tokom zimskih meseci, ali se suve i ispucale usne mogu javiti tokom bilo koje sezone.

gf

Ispucale usne su neatraktivne, a ranice koje se mogu pojaviti su prilično bolne.

Ispucale usne mogu nastati na nekoliko načina. Najpoznatiji je oblizivanje usana tokom hladnih i vetrovitih dana. Nanošenje neke zaštite na usne tokom vetrovitih dana može sprečiti da usne ispucaju. Ljudi oblizuju usne zbog osećaja da im se one stalno suše. Ovo je najčešće kod dece, a najbolji način za prevenciju ove neugodne navike jeste obezbeđenje da usne stalno budu vlažne.

Ako imate beličaste mrlje u ustima, a uglovi vaših usana su ispucali ili napukli, možda imate oralnu kandidijazu, izazvanu preteranim rastom gljivica. Da biste pomogli da se gljivice odstrane, koristite gel koji možete kupiti u apotekama. Ako imate ovaj problem, a nosite zubnu protezu obavezno je čistite često i temeljno. Gljivice mogu da rastu na njima i da se kontaktom šire na vaše usne. Bebe i mala deca takođe mogu oboleti. Često sterilišite cucle za flašice i za sisanje da biste se oslobodili gljivica.

Tretman ispucalih usana

Nažalost ispucale usne su veliki estetski problem, ali za to postoji lek. Tretman ispucalih usana je različit od osobe do osobe. Najbolje rešenje za ovaj problem je med, koji sadrži inhibin i ublažava bol. Utrljajte med na usne, ostavite da odstoji nekoliko minuta. Zatim ih operite mlakom vodom. Pred spavanje usne možete lagano izmasirati mekanom dečijom četkicom za zube kako bi uklonili mrtve slojeve kože. Zatim nanesite balzam za usne. Kod hronično ispucalih usana, preporučuje se upotreba balzama sa ceramidima, da bi se koža usana regenerisala. Izbegavajte balzame sa lanolinom i mirisom cimeta, jer će njihova primena dodatno pogoršati situaciju.

Kakao buter se takođe preporučuje kao sredstvo koje jako lepo deluje na smanjenje ispucalosti usana. Možete ga stavljati nekoliko puta dnevno ako su vam jako ispucale usne. Kada zalečite usne, potrebno je da ih svakodnevno negujete, jer koža usana ne sadrži zaštitni sloj niti lojne žlezde.

Ukoliko su vam usta suva već duže vreme, moguće je da vam nedostaje vitamin B6 ili gvožđe. Zato jedite što više sočiva, banana, zelenog povrća i pecivo od integralnog brašna. Ne preporučuje se da koristite meleme koji sadrže fenol ili kamfor. Ovi antiseptici mogu dodatno isušiti kožu što svakako ne želite da vam se dogodi. Da bi usne bile glatkije, povećajte unos vode. Ukoliko se, i pored navedenih mera i dalje suočavate sa ispucalim i grubim usnama, obratite se dermatologu za savet, zato što je moguće da je takvo stanje usana odraz neke vaše alergije.

Srodni članci:

Komentari
Loading...