Generic filters
Exact matches only

Prirodno rešenje za lenja creva (VIDEO)

Lenja creva: Predstavljamo vam recept koji će vam pomoći kod problema lenjih creva

 

Kefir i heljda

Čišćenje organizma treba sprovoditi najmanje jednom u šest meseci, odnosno dva puta godišnje, jer nagomilani toksini mogu da dovedu do različitih bolesti.

Česte prehlade, infekcije, umor, pospanost, dekoncentracija, dokaz su prisustva toksina u organizmu, malignih bakterija i drugih ništa manje štetnih materija.

Priprema:

Kašiku heljdinog brašna prelijte čašom kefira (200 ml) i dobro promešajte, a po želji možete zasladiti medom.

Uradite to uveče i ostavite u frižideru.

Ujutru pola sata pre jela još jednom promešajte pripremljenu smesu i pojedite je, pa naredna tri sata ne uzimajte ništa od hrane.

Šta jesti

Treba jesti jabuke, suve šljive, suve smokve, kikiriki, pasulj – jer su bogati vlaknima koja se rastvaraju i povećavaju volumen i mekoću sadržaja creva.

Pečurke, suvo voće, kesten, pirinač i integralno sočivo prolaze kroz stomak bez varenja i dodatno stimulišu pokrete creva.

Spanać, zelena salata i paradajz, ne utiču na zatvor, ali sadrže vitamin K koji je izuzetno značajan za crevnu floru i koagulaciju krvi.

Šta ne jesti

Ne treba jesti hleb i pečena testa, jer su siromašni biljnim vlaknima i u stomaku se formiraju kao kompaktna masa koja se teško vari.

Čokolada i slični slatkiši dodatno otežavaju stvari, kao i čaj, grožđe, vino i pivo, koji sadrže visok procenat taninske kiseline koja usporava rad creva.

Male promene u ishrani često su dovoljne da se ovaj problem reši bez lekova. Dovoljna je i svakodnevna dijeta bogata voćem i povrćem, supe, isključivo integralni hleb bogat biljnim vlaknima i češći manji obroci umesto standardnog doručka, ručka i večere.

Laksativi „uspavljuju“ creva

Laksativi mogu da dovedu do zavisnosti jer ovi lekovi „uspavljuju“ creva, a njihovi sastojci oštećuju njihove nervne ćelije i smanjuju sposobnost kontrakcije.

Teret godina

U starosti lenjost creva i opstipacija (zatvor) postaju sve češći problem neadekvatnom ishranom, nedovoljnim unošenjem tečnosti i korišćenjem raznih lekova.

Slabija cirkulacija krvi dodatno pogoršava varenje, jer je dovod krvi u stomak nedovoljan. I psihološki faktori (depresija) utiču na rad creva.

Trudnoća

Zatvor se javlja često tokom trudnoće, uglavnom kao posledica lučenja progesterona, hormona koji ima relaksirajući efekat na mišiće materice, ali i na stomačne, što umanjuje pokretljivost creva.

Uzimanje gvožđa radi sprečavanja anemije kod trudnica takođe dodatno utiče na rad stomaka.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...