Prirodno lečenje hemoroida

Hemoroidi su bolne proširene vene u donjem delu anusa i rektumu. Najčešći uzrok nastanka hemoroida je naprezanje, konstipacija, trudnoća, genetički faktori, starenje, prekomerna težina, podizanje teških predmeta, dugotrajna dijareja, dugotrajno sedenje.

hem

Simptomi mogu uključivati krvarenje prilikom stolice, bolno oticanje i bol oko anusa. Celo područje je osetljivo, bolno i svrbi.

Kako bi sebi olakšali i kako bi sprečili pojavu hemoroida pijte veće količine vode, ishrana mora biti bogata vlaknima, voćem i povrćem, a probava redovna.

Takav način ishrane pogoduje nastanku mekše stolice čime je pražnjenje creva olakšano, a smanjuje se i pritisak, koji kad je povišen utiče na nastanak hemoroida.

Takođe izbegavajte podizanje teških predmeta i dugotrajna sedenja.

Ako ste često žrtva ove neprijatne i bolne pojave, u ponudi ima više vrsta protivhemoroidalnih krema ili čepića koji mogu pomoći u smanjenju otoka i boli.

A možete pokušati i s aromaterapijom. Korisno je kupanje u toploj kadi ili primena sedećih kupki nekoliko puta dnevno s čistom, toplom vodom u koju se preporučuje da dodate desetak kapi ulja bergamota.

Povećajte unos bioflavonoida tako što ćete konzumirati više citrusa, grejpa, bobičastog voća i celovitih žitarica.

Ako  želite na brz način olakšati bol i svrab, dobro će doći led, ali nikad ga nemojte nanositi direktno na bolno područje već led zamotajte u čist peškir.

Komentari
Loading...