Prirodno lečenje astme eteričnim uljima

Klasična medicina smatra da je astma neizlečiva bolest te da obolele moraju koristiti lekove do kraja svog života.

uik

Međutim, alternativna medicina nudi ceo niz prirodnih lekova koji mogu ublažiti, čak i kompletno izlečiti astmu. Jedan od načina prirodnog lečenja astme je tretman eteričnim uljima. Lečenje eteričnim uljima  sprovodi se između napada astme. Pri tome dobro je koristiti difuzer koji učinkovito raspršuje eterična ulja prostorijom u kojoj boravite.

1. Limun (Citrus limonum)

Plod od kog se dobija ovo eterično ulje potiče iz Indije. Dobija se ceđenjem kore zrelog ploda hladnim prešanjem. Ulje je zelenkastožute boje, a njegov miris je svež i oštar. Limonin je osnovni sastojak limunovog ulja te deluje protivupalno. Ovo eterično ulje koristi se i za ublažavanje simptoma gripe i umora. Dodajte nekoliko kapi limunovog ulja u toplu kupku ili ih nakapajte na tkaninu te je primaknite nosu.

2. Kamilica (Matricaria chamomilla)

Ulje kamilice tamnoplave je boje, ima sladak miris, nalik sveže pokošenoj travi. Eterično ulje obične kamilice dobija se destilacijom cvetova vodenom parom. Njena protivalergijska, antispazmodička, antibiotska i protivupalna svojstva odavno su poznata. Za ublažavanje alergija i sprečavanje astmatičnih napada eterično ulje ove biljke možete koristiti tako da nakapate nekoliko kapi u kupku, difuzer ili ih dodate masažnom ulju.

3. Eukaliptus (Eucalyptus globulus)

Miris esencijalnog ulja je oštar, svež i vrlo karakterističan, a ulje je bledožute boje. Za sprečavanje astmatičnih napada najvažnija su analgetska, antibakterijska, antispazmodička i protivupalna svojstva ovoga ulja. Dodajte par kapi ovog ulja pri inhalaciji, jer ono olakšava tegobe s kijanjem, gripom i disajnim putevima. Pospešićete disanje i ako nakapate nekoliko kapi u toplu kupku. Međutim, budite vrlo oprezni, jer je eukaliptusovo ulje jedno od najintenzivnijih. Iako se eterična ulja uglavnom dobro slažu jedno s drugim, eukaliptusovo ulje posebno se dobro slaže s lavandom i limunom.

4. Lavanda (Lavandula angustifolia)

Eterično ulje lavande opuštajuće je i smirujuće, s izraženim antiseptičkim svojstvima. Svežeg je i blagog mirisa, bistro i gotovo prozirno. Uspešno sprečava i ublažava simptome astme i prehlade, šireći disajne puteve.
Možete nakapati nekoliko kapi u kupku, ili ga koristiti u difuzoru. Posebno je učinkovito ako ga pomešate s eteričnim uljem metvice.

5. Anis (Pimpinella anisum)

Eterično ulje anisa dobija se destilacijom zrelih plodova i semenki ove biljke vodenom parom. Ovo ulje oporog i pikantnog mirisa ima vrhunska antiseptička i antispazmodička svojstva te je sastojak mnogih lekova protiv kašlja. Vrednost anisa je u tome što snažno razgrađuje sluz u grlu i plućima te podstiče iskašljavanje. Učinkovit je u sprečavanju astme, prehlada i drugih tegoba vezanih za disajni trakt. Imate li astmu dodajte nekoliko kapi u toplu kupku, ali izbegavajte mirisanje nerazređenog esencijalnog ulja anisa.

Kako živeti sa astmom
Komentari
Loading...