Generic filters
Exact matches only

Prirodno balansiranje hormona

Pitanje ravnoteže hormona u organizmu dobija sve više pažnje kao veliko zdravstveno pitanje.

horr

Iako se to nekada nije ni spominjalo, danas sve više ljudi pati od hormonalne neravnoteže što je uveliko uslovljeno izlaganjem raznim otrovima iz okoline. Ovaj problem posebno pogađa žene, kojima se od strane konvencionalne medicine savetuje uzimanje sintetičkih dodataka koji dolaze uz brojne nuspojave. Za održavanje zdrave ravnoteže hormona mogu pomoći i razne prirodne materije kao i bio-identični hormoni, i to učinkovitije i bez popratnih nuspojava.

Šta su hormoni?

Reč hormon dolazi od grčke reči “podstaći, pokrenuti”, što je glavna funkcija hormona.

Postoje dve glavne vrste endokrinih hormona: steroidi i peptidi. Steroidi su uglavnom polni hormoni, poput estrogena i testosterona. Stvaraju ih holesteroli u jajnicima i testisima, a njihova neravnoteža može stvoriti probleme sa raspoloženjem, stavom, zdravljem, sterilnošću, sazrevanjem, pa čak i rodnom identifikacijom.

Žlezede koje luče hormone

Peptidi su više bave regulisanjem šećera u krvi i ciklusima spavanja. Primeri su inzulin za regulaciju šećera i melatonin za regulaciju sna. Hormoni štitnjače su takođe peptidi koji imaju tendenciju regulacije metabolizma u celosti. Njihova neravnoteža dovodi do manjka energije, depresije te problema s težinom, između ostalog.

Kako započeti regulaciju hormona?

Dva su puta do hormonalnog balansa – jedan je izbegavanje materija koje truju organizam i ometaju rad hormona, a drugi je unos biljaka i dodataka koji će podstaći pravilan endokrini sistem.

Potrebno je izbegavati materije zvane hormonalni disruptori, koje uzrokuju hormonalnu ravnotežu i zbunjuju organizam poput Biphenol-A (BPA) i ftalata. Oni oponašaju stvarne hormone, najčešće polne, ali i druge, poput inzulina, te zamenjuju stvarne blagotvorne hormone s otrovnim otpadom.

Takođertreba izbegavati fluor, iz raznih pripravaka, kao i bromid jer oboje ugrožava hormone štitne žlezde.

Osim toga, treba izbegavati i rafinisane žitarice, šećer i visoko fruktozni kukuruzni sirup jer su oni glavni krivci za rezistentnost leptina, hormona koji je odgovoran za osećaj sitosti. Takođe izbegavajte rafinirana ulja, koja se nalaze velikim delom i u prerađenoj hrani, ta hrana podstiče stvaranje upala stvaranjem neravnoteže između omega-3 i omega-6 kiselina.

Dodaci i biljke za optimalno hormonalno zdravlje

Teško je zadržati hormone u ravnoteži u današnjem ubrzanom svetu s obiljem prerađene hrane, hemijski pretrpanih proizvoda i lekova. Sve to izaziva pustoš u telu. Čak i pre nego što devojka dosegne pubertet, potrebno je održavanje funkcije endokrinog sistema zdravim jedući prvenstveno celovite namirnice, zdrave masti (avokado, orašasti plodovi i semenke,  kokosovo ulje i ekstra devičansko maslinovo ulje) i kvalitetne proteine.

Crni cohosh, prirodni estrogen koji ne izaziva nuspojave.

Celovita hrana daje preko potrebne hranjive materije, omogućujući telu održavanje dobrog hormonalnog zdravlja. Ishrana bogata prerađenom i rafinisanom hranom, kao i vrlo fitoestrogenskim namirnicima poput soje, garantuje hormonalnu neravnotežu, što može dovesti do zdravstvenih problema povezanih s estrogenom, poput raka dojke ili mioma, teških mesečnih ciklusa, i posebno neprijatnih menopauza. Postoje neke namirnice i bilje koje su fitoestrogenske, kao što su mahunarke i lišće crvene maline, koje imaju određenu podržavajuću ulogu u telu i stoga trebaju biti uključene u ishranu. Kod većine fitoestrogenskih namirnica koje koriste endokrinom sistem to je zato što one imaju hranjivu ulogu umesto da potiskuju estrogen, što dovodi do izgradnje estrogena.

Crvena malina

U obliku čaja, vrlo je korisna za ukupno žensko zdravlje. Pomažepri ojačavanju reproduktivnog sistema, posebno zidove materice. Takođe smanjuje teška krvarenja tokom menstruacije. Može pomoći u sprečavanju pobačaja,odliva krvi tokom poroda, jutarnje mučnine tokom trudnoće, kao i povećanje proizvodnje mleka tokom dojenja.

Cimicifuga racemosa (Cimicifugae racemosae, crni Cohosh)

Ova biljka ima prirodni estrogen koji ne daje nuspojave kao sintetički estrogen. Čest problem valunga u menopauzi rešava se jednostavno uz pomoć ove biljke. Ona takođe reguliše krvarenje tokom menstruacije. Ako se uzima zajedno s đumbirom, cimicifuga takođe pomaže pri oslobađanju od bolnih grčeva kod menstruacije. Takođe koristi drugim sistemima u telu. Poboljšava sekreciju iz limfne žlezde, bubrega i jetre, te pomaže u razgradnji sluzi u sinusnim šupljinama i plućima. Neke žene mogu dobiti glavobolju od uzimanja cimicifuga, koje obično nestaju čim se smanji količina unosa biljke.

Sarsaparilla

Biljka koja deluje izvrsno i za muškarce i žene. Ima prirodni progesteron, testosteron i kortizon. Pomaže u stimulaciji estrogena za žene. Takođe se koristi za lečenje psorijaze i drugih kožnih bolesti, reumatoidni artritis (RA), bolesti bubrega, za povećanje mokrenja, kao i za povećanje znojenja. Koristi se i zajedno s konvencionalnim lekovima za lečenje gube i  sifilisa.

Ulje noćurka

Ulje noćurka (Oenothera biennis) je dodatak koji sadrži oko 25% esencijalne masne kiseline, uključujući i linolne kiseline i gama-linolenske kiseline. Pokazalo se da ublažava simptome PMS-a, kao što su bolovi grčevi, bolovi u grudima, bol donjeg dela leđa i promene raspoloženja. Neke žene koje su u pre ili postmenopauzi se takođe doživele olakšanje zbog ovog ulja. Žene koje osećaju simptome PMS-a obično imaju više omega-6 i malo drugih esencijalnih masnih kiselina, kao što su linolne kiseline.

Riblje ulje

Bogato je omega-3 masnim kiselinama. Kvalitetno riblje ulje će sadržavati adekvatne količine esencijalnih masnih kiselina, EPA i DHA. Omega-3 masne kiseline su neophodne za plodnost i pomažu u iznošenju trudnoće do kraja.Uzimanje ribljeg ulja u prvom tromesečju trudnoće je pokazalo da povećava bebinu mentalnu oštrine, vizualni i motorički razvoj. Anti-upalni učinci omega-3 masnih kiselina mogu pomoći u smanjenju upale uzrokovane endometriozom. Što se tiče menstrualnih bolova i simptoma menopauze, ono pomaže u smanjenju neprijatnih simptoma.

Maca

Biljka maca, botaničkog naziva Lepidium meyenii je vrlo otporna biljka iz porodice Cruciferae, crvenkastog korena sličnog rotkvici. Bogata je proteinima, složenim ugljenohidratima i gvožđem. Jača snagu, libido i dobra je za povećanje plodnosti. Ublažava simptome menopauze, PMS-a i hormonalnih poremećaja, može lečiti i sterilnost kod muškaraca jer povećava proizvodnju i pokretljivost spermatozoida, jača polnu moć, sprečava pojavu rahitisa i osteoporoze, podiže energiju i jača imuni sistem, pomaže u borbi protiv sindroma hroničnog umora. Maca se ne sme uzimati za vreme trudnoće i dojenja.

Kopriva

Kopriva ili Urtica dioica, je nežna biljka za svakoga. Hormonalna je potpora zbog svoje visoke prehrambene vrednosti. Bogata je mnogim vitaminima, mineralima i antioksidansima, a posebno vitaminima C, B, K i mineralima kao što su kalcijum, magnezijum, kolin i silicijum. Žene reproduktivne dobi i one koji su u pre ili postmenopauzi smatraju da se mogu bolje nositi sa stresom, imaju bolje imunološko zdravlje i više uravnotežen hormonalni sistem ukoliko je njihova ishrana nutritivna i stabilna. Kopriva upravo ima takav učinak kod žena. Za trudnice i dojilje, koprive ne služe samo kao tonik, već osigurava energiju nakon poroda, a može  stimulisati proizvodnju mleka.

Kadulja

Osušeno lišće Salvie officinalis pomaže ženama koje prolaze kroz menopauzu pateći se s valunzima. Smanjuje noćno znojenje i nalete vrućine kada se suvo lišće konzumira u obliku čaja.

Jod

Namirnice bogate jodom koji je važan za pravilan rad štitne žlezde su: alge, posebno kelp, pasulj, organski uzgojen jogurt, organski ne zaslađeni sok od brusnice ili sveže brusnice, neprerađena himalajska so i sveže organske jagode.

Povrće, koren maslačka

Pomoć za jetru pri razgradnji viška hormona daju brokula, kupus, kelj, karfiol. Sumpor iz  belog luka takođe pomaže u radu jetre. Koren maslačka podstiče rad jetre.

Bio-identični hormoni

Bioidentični hormon se definiše kao molekula identična hormonu koji proizvodi ljudsko telo. Postali su sinonim za sigurnije hormone jer su izrađeni od prirodnih materija koje su biohemijski identični ženinim prirodnim hormonima. Iako su prirodni, oni su još uvek hormoni i uzimanje prevelike količine uvek može stimulisati rast ćelija raka. Najbolji pristup za balansiranje ženskog hormonalnog sistema je ravnoteža drugih sistema u telu, a ako je hormonska  terapija potrebna, to će biti u tako malim količinama da  to neće izazvati nastanak ćelija raka.
Bioidentična hormonalna terapija je prirodna alternativa sintetički izvedenim hormonalnim lekovima.

Mnoga istraživanja vežu konvencionalnu hormonsku  terapiju (HNT) s povećanim rizikom od raka dojke, te su mnoge žene prestale uzimati hormonalne lekove. Premda su njihove stope raka dojke smanjene, njihov kvalitet života je takođe smanjen, zbog brojnih simptoma koji dolaze s hormonskom neravnotežom. To je uzrokovalo da žene potraže moguće sigurnije alternative za hormonske  terapije. Tada je BHNT stupio na scenu kao mogući način za vraćanje života u normalu. Bioidentični hormoni su izrađene od prirodnih materija, umesto od urina ždrebne kobile.

Postavilo se pitanje, ako HNT nije sigurna onda kako to može biti BHRT ? Estrogen je hormon rasta, on smanjuje apetit, poboljšava mentalne sposobnosti, stabilizuje raspoloženje, deluje kao antidepresiv, promiče seksualni nagon,  sprečava osteoporozu, srčane bolesti i Alzheimerove bolesti. Ovo sve zvuči dobro, da se žena od 50 oseća kao da joj je 20. Ali postoji jedan problem – kada je telo stimulisano da čini sve to na previsokom nivou kada je 50 godina staro, rizik od povećanja rasta ćelija raka se takođe povećava.

Jedino sigurno uzimanje bioidentičnih hormona bez povećanja rizika od raka leži u ravnoteži telesnih sistema. Postoji pet glavnih sistema zajedno s biohemijskim i mentalno/emocionalnim stanjima koji kontrolišu zdravlje i život: nervni, hormonski, probavni, eliminacijski i polni.

Kada ovih pet sistema radi normalno uz uravnoteženo biohemijsko i mentalno/emocionalno stanje, promiče se ukupno zdravlje. Hormonsko zdravlje se ne razlikuje od neurološkog ili zdravlja probavnog sistema. Svi su međusobno povezani, pa ravnoteža estrogena i progesterona u krvi ne leži samo u uzimanju potencijalno sigurnijih bioidentičnih hormona, već u balansiranju svih sistema.

Znači, u balansiranom, zdravom telesnom zdravlju, uzimanje bioidentičnih hormona bi trebalo biti sigurno, uzimajući male doze koje će služiti tek kao mala pomoć u ženskom hormonalnom području.

[dfads params=’groups=455&limit=1&orderby=random’]

Komentari
Loading...