Prirodnim lekom protiv alergije

Ovim člankom ćemo se potruditi da vas usmerimo na prirodno lečenje alergije i da pokušamo zajednički da odgonetnemo koji su to prirodni lekovi protiv alergije koje svako od nas može do primeni.
Najčešći oblik alergije je sezonski alergijski rinitis čiji je uzročnik alergija na polen koji se javlja za vreme cvetanja biljaka.

alerg

Slana otopina za ispiranje sinusa
Može vam itekako pomoći za ispiranje alergena koji vam uporno iritiraju nozdrve i izazivaju pomenute tegobe.Oko ovog metoda se slažu i zapadna i istočna medicina da je delotvoran za alergije.

Kako se pravi slana otopina?

1/4 šolje vode pomešajte sa 2 supene kašike morske soli i 1 kašikom sode bikarbone. Dobijena slana otopina se zatim stavi u manju flašu sa uskim vrhom. Nagnite se unazad i istisnite dobijenu otopinu prvo u jednu pa u drugu nozdrvu.

Inhalacija sinusa esencijanim uljima

U slučajevima kad vam je nos gotovo potpuno začepljen i kad teško dišete primenite ovu metodu.

Potrebno vam je esencijalno ulje za inhaliranje. Zakuvajte vodu u nešto većoj posudi a potom pridodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja čajevca,ruzmarina,mirte i eukaliptusa. Nagnite se iznad posude,prebacite peškir preko glave i počnite lagano da udišete paru 10-tak minuta.
Inhalacija sinusa treba da se ponavlja do 3 puta u toku dana.

Kod alergijskog rinitisa dobar izbor je i čaj od žalfije i kamilice u koji nakapamo nekoliko kapi esecijalnih ulja eukaliptusa i ruzmarina i zatim ih udišemo.

Prirodni probiotici imaju zapaženu ulogu za jačanje imuniteta, a poznato je da je glavni uzročnik alergija upravo slab imunitet,tako da se prirodni probiotici uglavnom preporučuju. Mleko ,jogurt i naročito kefir su najbolji prirodni probiotici koje svakako trebate konzumirati.

Takođe kao odlični priodni lekovi za alergiju su se pokazali med i čaj od koprive.

Unos namirnica bogatih vitaminom C se svakako preporučuje za jačanje imuniteta. Crni luk,jabuke i zeleni čaj još više pojačavaju njegov efekat.
Beli i crni luk odlično ublažavaju alergijsku kijavicu i curenje nosa.

Komentari
Loading...