Prirodni sok koji leči najopasnije tumore

Sok egzotične gorke dinje Momordice charantije može da potisne rast raka gušterače, i to bez nuspojava. Sok takođe deluje i protiv raka dojke, prostate, debelog creva, jetre, želuca i nazo-ždrelnih tumora, kao i kod leukemije i neuroblastoma.

 

eee

Novo sprovedeno istraživanje pokazalo je da sok gorke dinje, poznatog povrća u Aziji i Africi, znatno smanjuje rast tumora gušterače kod miševa jer ometa metabolizam glukoze ćelija raka, te ih doslovno izgladnjuje i ostavlja bez šećera. Šećer je pogonsko gorivo bez kog te zloćudne ćelije ne mogu preživeti.

Brojne zdravstvene koristi povezane s konzumacijom gorke dinje već su poznate. Ova biljka, lat. naziva Momordica charantia, naširoko se uzgaja i jede širom jugoistočne Azije, Afrike, Kine, Japana pa čak i na Karibima. Posebno je popularna među Japancima s Okinave, koji su poznati po dugovečnosti.

Iako se jede već godinama, mnoge zdravstvene prednosti kao što je antivirusno ili antioksidantsko delovanje, tek su nedavno postale poznate u zapadnoj medicini. Ova biljka sprečava i nastanak dijabetesa. U poslednje četiri godine intenzivno se istražuje delovanje ove biljke protiv raka. Antikancerogeno delovanje vidljivo je i kod raka dojke, prostate, debelog creva, jetre, želudca i nazo-ždrelnih tumora, kao i kod leukemije i neuroblastoma. Najnovije istraživanje pokazalo je da gorka dinja deluje citotoksično na rak gušterače.

Istraživači s University of Colorado Cancer Center kupili su dinje (kineska sorta) u lokalnoj prodavnici, uklonili pulpu i seme i pomoću kućnog sokovnika napravili sok. Krute materije su uklonjene, a preostali sok korišćen je pri testiranju na dva načina.

Sok gorke dinje (razređen samo 5% u vodi) delovao je snažno na smanjenje svih četiri karcinoma gušterače . Naime, nakon 72 sata testiranja AsPC-1 i Capan-2 ćelije tumora smanjene su za 90%, a BxPC-3 i MiaPaCa-2 za 98%.

Sok je izazvao programiranu ćelijsku smrt (apoptozu) i što je još važnije, aktivirao AMPK, što ukazuje da ometa metabolizam glukoze i doslovno izgladnjuje ćelije raka ostavljajući ih bez šećera.

Nakon što su miševi bili hranjeni prahom smrznutog soka, došlo je do 64-postotnog smanjenja. Delovanje je dakle slično kao i kod hemoterapije (52% nakon 18 dana), koja se daje kod lečenja raka gušterače, ali bez vidljivih nuspojava.

To bi značilo da ljudi koji imaju 75 kilograma trebaju uzimati šest grama ovog praha. Slična doza od 4,8 grama praha smrznutog soka koristila se u sklopu nedavnog istraživanja. Naime, tri meseca su je davali obolelima od metaboličkog sindroma. Lek je delovao i svi su ga pacijenti uglavnom dobro podnosili.

Komentari
Loading...