Generic filters
Exact matches only

Prirodni recepti za bubuljice i akne

Poslednjih godina  preplavljeni smo brojnim reklamama za komercijalne proizvode koji nude brzo rešenje problema sa bubuljicama i aknama. U stvarnosti ovi produkti koštaju, ali ne garantuju uspeh. Zato pre nego što posegnete za novčanikom, prvo posegnite za prirodnim rešenjima u borbi protiv akni i bubuljica.

orah

Sredstva za spoljnu upotrebu protiv akni i bubuljica

Jabukovo sirće

Jedan od najstarijih i najefikasnijih prirodnih lekova protiv akni i bubuljica jeste jabukovo sirće, koje svojim antiseptičkim svojstvima sprečava razvoj bakterija. Za ovaj rastvor treba kratko prokuvati 1/2 l vode, i kada se potpuno ohladi dodati 1 veliku kašiku jabukovog sirćeta. Ovim rastvorom uz pomoć vate, treba svako veče namazati lice i druga mesta zahvaćena bubuljicama i aknama.

Rastvor od morske soli

Morska so doprinosi da se postojeće bubuljice brže isuše, a koža postane manje masna i samim tim manje podložna nastanku novih bubuljica. Za ovaj rastvor treba kratko prokuvati 2 dl vode i dodati 1/2 kašičice morske soli. Vatu natopiti ovim rastvorom i nekoliko puta dnevno očistiti lice.

Med i cimet

Mešavina meda i cimeta je takođe jedno od najstarijih prirodnih sredstava protiv bubuljica, naročito popularna na Istoku. Problematična mesta na koži treba mazati ovom smesom jednom dnevno, najbolje pre spavanja.

Propolis

Efikasno prirodno sredstvo protiv akni je i propolis kojim se zahvaćena područja na koži mažu nekoliko puta u toku dana. Slično se postiže i mešavinom meda i propolisa.

Neven

Neven je izuzetna lekovita biljka, naročito dobra za različite probleme sa kožom prvenstveno zbog svog antiseptičkog dejstva. Tradicionalna medicina za lečenje akni i bubuljica preporučuje detaljno umivanje lica čajem od nevena dva puta dnevno (ujutru i uveče) .

Orahovo lišće

Ispiranje lica čajem od orahovog lišća je takođe dobro sredstvo za bubuljice i akne. Orahovo lišće se kratko prokuva u vodi, pusti da ohladi 12 sati, a zatim se lice i ostala zahvaćena mesta umivaju ovim čajem. Takođe se može koristiti i za obloge.

Krastavac, kelj i salata

Maska od svežeg krastavca čisti lice i umiruje upale na koži pa se stoga preporučuje i u borbi protiv bubuljica i akni.
Listove kelja treba istucati i staviti na lice pola sata.
Nekoliko tamnozelenih listova salate se skuva zajedno sa surutkom. Tu smesu kad se ohladi treba držati na licu dvadesetak minuta, a potom se umiti prokuvanom mlakom vodom.

Muška bokvica

Muška bokvica (Plantago lanceolata) je takođe dobro sredstvo protiv bubuljica. Tri kašike seckanih listova bokvice treba pomešati s dve kašike ulja (najbolje maslinovog), i staviti na mesta zahvaćena bubuljicama ili aknama, više puta na dan u trajanju po jedan sat.

Bosiljak

Šaku svežih listova bosiljka isecite i kuvajte u četiri decilitra vode 15 minuta , a zatim ostavite u frižideru da se ohladi. Ovu smesu zatim vatom nanosite na problematične delove lica više puta dnevno.

Mnogima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...