Prirodni lekovi za lečenje potkožnih bubuljica

Potkožna bubuljica je akna smeštena u donjim, a ne površinskim slojevima kože.

 

Zavisno od tipa potkožne bubuljice i njene veličine, ona može biti izuzetno mala, nekad potpuno nevidljiva i neosetna, a nekada može formirati i veću, itekako vidljivu i bolnu lopticu ispod površine kože.

Potkožna bubuljica predstavlja cistu ili kvržicu formiranu tik ispod povšinskog sloja kože, što je čini vrlo teškom za tretiranje. Potkožna akna možda neće biti vidljiva kao drugi tipovi bubuljica, ali to ne znači da je i manje osetljiva ili da predstavlja manji problem sa kožom.

Najčešći uzroci potkožnih bubuljica

  • loša higijena i nepravilna nega
  • preterano masna koža
  • loša ishrana i nedovoljna hidriranost organizma
  • problemi s preteranim znojenjem
  • pad imuniteta i pojava neželjenih mikroorganizama
  • hormonalne promene
  • genetsko nasleđe kože sklone stvaranju potkožnih bubuljica
    stres

Ulje čajevca može pomoći za akne

Ulje čajevca ima antiupalna i antibakterijska dejstva, te deluje kao odlična prirodna zamena za antibiotik i slične veštačke lekove. Ulje drveta čaja treba nanositi direktno na potkožnu bubuljicu, a iskustva mnogih govore vrlo pozitivno o ovoj metodi tretiranja potkožnih akni.

Med je dobra alternativa za potkožne bubuljice

Još jedna alternativa veštačkim kremama i supstancama kojima se potkožne bubuljice mogu tretirati je med. Med je prirodno obogaćen antibiotičkim dejstvom koje pomaže da se određeno mesto reši bakterija. Kako biste izbegli neželjena ili neutralna dejstva meda, savetujemo da med kupite na proverenom mestu i budete sigurni u njegovu čistotu i delotvornost.

Kokosovo ulje kao super saveznik 

Prirodni lek u vidu kokosovog ulja koristi se za tretiranje najrazličitijih problema sa kožom, a poslednjih godina toliko je popularno da je neretko glavni sastojak raznih kozmetičkih i drugih proizvoda.

Ovo je zato što fantastično hidrira kožu, a isto kao i prirodni lekovi iz prethodnih pasusa, ima antiupalna i antibakterijska dejstva, što ga čini savršenim borcem protiv potkožnih bubuljica.

Limun

Limunov sok je vrhunski izbor ukoliko ste u potrazi za prirodnim sastojkom koji deluje odlično na upalne i antibakterijske procese na koži. Savetujemo da se limun pre nanošenja na kožu razblaži vodom, jer kiseline koje poseduje znaju da budu vrlo jake i da utiču loše na celokupno stanje i izgled kože.

Aloe vera

Anti-inflamatorna i zaceljujuća dejstva, koja ima aloe vera, mogu pomoći u borbi sa potkožnim bubuljicama. Gel aloe vere možete pronaći u apotekama i drogerijama, a savetujemo da ga na zapaljeno mesto nanosite 2-3 puta dnevno.

Jabukovo sirće – moćno rešenje

Moćna anti-bakterijska dejstva jabukovog sirćeta mogu pomoći u borbi sa samim uzročnikom potkožne bubuljice, posebno ukoliko je u pitanju bakterija. Kao i limun, jabukovo sirće ima visoku dozu kiselosti, što može oštetiti osetljivu kožu, pa ga pre nanošenja obavezno razblažite vodom.

Zeleni čaj

Zeleni čaj možete primenjivati kao prirodnu verziju tonika. Odlično će delovati na vaše lice i sve nepravilnosti koje imate na njemu. Najbolje je da skuvate zeleni čaj, a zatim nakon što se kesica malo prohladi (dovoljno samo da se ne ispečete), stavite ga na potkožnu bubuljicu, kao toplu oblogu sa blagorodnim dejstvom.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...