Generic filters
Exact matches only

Prirodni lekovi za lečenje infekcije uha

Najčešći uzroci infekcije uha su bakterije i virusi u srednjem uhu. Uobičajeni simptomi su bol u uhu, proliv, glavobolja, pulsiranje u uhu, poremećen sluh, tečnost iz uha, povraćanje, problemi sa spavanjem, visoka temperatura itd.

 

uh

Svaki deo uha je sklon infekcijama, ali najozbiljniji problemi se javljuju u unutrašnjem uhu. Ostećenje bubne opne kao i druge komplikacije mogu se sprečiti odgovarajućim lečenjem. Ako zanemarimo infekciju uha, ona može da postane hronična i može dovesti čak do gubitka sluha.

Srećom, postoje domaći lekovi koji mogu da pomognu protiv infekcija uha i bola u uhu, a najefikasniji su sledeći:

Beli luk

Uzmite 2-3 sveža čena belog luka i kuvajte ih 5 minuta, a zatim ih zgnječite i dodajte malo soli. Zatim stavite smesu u čistu tkaninu i prislonite na obolelo uvo. Da biste ubrzali proces ozdravljenja, konzumirajte 2-3 čena belog luka svaki dan.

Takođe možete kuvati dva čena belog luka u senfu ili susamovom ulju, dok ne postanu smeđi, u cilju dobijanja ulja belog luka. Ostavite ga da se ohladi pa nakapajte četiri kapi u bolno uvo.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je pravi izbor ako je infekcija uha uzrokovana gljivicama.

Pripremite mešavinu od jabukovog sirćeta i podjednake količine alkohola. Dalje, natopite vatu rastvorom i držite u uhu 5 minuta.

Uklonite vatu, tako da rastvor može da izađe iz uha.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je vrhunsko sredstvo za čišćenje Eustahijeve tube od voska.

Stavite malo toplog maslinovog ulja u obolelo uvo. Nakon što vosak omekša, očistite ga iz bolnog uha. Ulje senfa može služiti i kao alternativa za maslinovo ulje.

So

Stavite malo soli u posudu i grejte na niskoj temperaturi nekoliko minuta. Zatim stavite toplu so u krpu i čvrsto privežite krpu. Iako je obloga još uvek topla, stavite je na uho i držite tako 5 do 10 minuta.

Ovaj postupak treba ponoviti nekoliko puta u toku dana. Toplota će pomoći da tečnost izađe iz uha i da ublaži bol i otok.

Bosiljak

Pomešajte nekoliko kapi ulja bosiljka sa kokosovim uljem. Natopite komad vate ovom mešavinom i premažite unutrašnji deo uha, oko spoljne ivice i iza uha. Tretman ponoviti dvaput dnevno.

Takođe možete pripremiti sok od 5 listova bosiljka. Nanesite ga oko uha, ali pazite da ne stavite sok u uho.

Luk

Pecite luk pola sata, isecite na dve jednake polovine i staviti jednu polovinu u debelu pamučnu tkaninu. Držite krpu na uhu 5 minuta. Zatim napravite 10-ominutnu pauzu i ponovite postupak.

Svi gore navedeni prirodni preparati mogu vam pomoći da izlečite blaže ušne infekcije. Međutim, ako bol u uhu ubrzo ne prestane, konsultujete se sa svojim lekarom.

Infekcija uha kod dece
Komentari
Loading...