Generic filters
Exact matches only

Prirodni lekovi protiv upale bešike

Infekcije mokraćne bešike su najčešće infekcije i dovode do simptoma peckanja prilikom mokrenja i česte potrebe za mokrenjem.

Infekcija mokraćne bešike je vrsta infekcije urinarnog trakta (IUT). Infekcije mokraćne bešike češće kod žena nego kod muškaraca. Većina žena iskusi nekomplikovanu infekciju mokraćne bešike koja se jednostavno tretira kratkom terapijom antibioticima. Kod muškaraca, infekcije mokraćne bešike mogu da pogode i prostatu i moguće je da će biti potreban duži tretman lečenja.

Faktori koji povećavaju rizik od nastanka infekcije mokraćne bešike:

  • Vaginalni seks
  • Upotreba spermicida
  • Istorija infekcija mokraćnih bešika
  • Dijabetes

Rizik od infekcija mokraćne bešike je povećan kod muškaraca koji nisu obrezani ili koji praktikuju analne seksualne odnose.

Tipični simptomi infekcije mokraćne bešike su:

  • Bol ili peckanje prilikom mokrenja
  • Učestalo mokrenje
  • Hitna potreba za mokrenjem
  • Krv u mokraći

Povišena temperatura, bol u leđima, mučnina ili povraćanje nisu uobičajeni simptomi infekcije mokraćne bešike ali mogu da se jave kod osoba sa infekcijom bubrega (pijelonefritisom). Ako primetite ove simptome odmah morate da obavestite svog lekara.

Prirodni lekovi za lečenje upalu bešike- recepti

Jedan od tih načina je i kombinacija belog vina i belog luka. Smeša se pravi tako što se u litru dobrog, ali ne jakog, belog vina kuva poklopljeno pola sata na tihoj vatri 250 g neoljuštenih čenova beloga luka. Napitak se, kada se potom ohladi, procedi u tamnu staklenu flašu, jako začepi i drži na sobnoj temperaturi.
Tako pripremljeno vino se pije tri puta dnevno pre jela, po pola decilitra.

Ishrana je veoma važna u borbi protiv upale bešike, tako da treba koristiti što više povrća i voća, a hranu jesti sveže pripremljenu i to na biljnom ulju.
Treba, međutim, izbegavati konzumiranje jako slanih jela i masnoća životinjskog porekla, kao i konzervisanih prerađevina, alkoholnih pića i hladnih napitaka.

Brusnica je poznati čistač mokraćnih kanala. Koristi se kao dodatak postojećoj antibiotskoj terapiji, mada može se koristiti i samostalno kao vid prevencije ponavljanja upale bešike. Sredstvo je pre svega prirodno i sa dokazanom efikasnošću.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...