Prirodni lekovi protiv osipa kože

Svaki kontakt s materijama koje iritiraju kožu, može izazvati osip kože. Iritirajuće supstance mogu biti bilo šta od ugriza insekata, alergija, sapuna, parfema, nakita, tkanine, lekova … Ukoliko vam se pored osipa jave i drugi simptomi poput groznice ili svraba, konsultujte se sa doktorom. Za male i bezopasne osipe, najbolji su prirodni lekovi.

svrab

1. List nane

Ujed insekata, svrab i osip na koži može se lečiti pomoću lista nane. Vitamini koji se nalaze u listu deluju na smanjenje upale i svraba. Usitnite lišće nane i direktno ga nanesite na osip. Za bolji učinak, pomešajte lišće s medom.

2. Jabukovo sirće

Ako je osip izazvan suvom kožom, najbolje rešenje je jabukovo sirće. Ovaj antiseptik, antibakterijski i lek protiv gljivica, smanjuje svrab.Na vatu stavite nekoliko kapi jabukovog sirćeta i utapkajte na osip.

3. Bosiljak

Ova biljka je savršen lek protiv svraba. Dovoljno je samo protrljati lišće po mestu osipa ili svraba. Bosiljak možete pomešati i sa medom za bolje delovanje.

4. Aloe vera

Aloe vera je poznata po svojim lekovitim svojstvima. Najbolja je za opekotine od sunca, ali i za sve vrste osipa. Umiruje kožu, leči svrab i oticanje.

5. Zobena kaša

Najčešće se koristi za lečenje osipa izazvanog otrovnim biljkama, ali ii ublažava svrab. Samo dodajte malo vode u zdelu sa nekuvana ovsenom kašom i ostavite da je kaša upije. Kada postane mekana, nanesite je na deo koji vas svrbi.

Komentari
Loading...