Generic filters
Exact matches only

Prirodni lekovi koji pomažu štitnoj žlezdi (VIDEO)

Ako se jave neki problemi na telu, mnogi prepisuju prehladi, starenju ili alergiji.

Prirodni lekovi: Međutim, neke od stvari mogu biti mnogo ozbiljnije, kao što je problem sa štitnom žlezdom.

Pogledajte najčešće simptome i prepoznajte ih na vreme.

Zatvor

Ako imate problema sa zatvorom, verovatno je došlo do prekida proizvodnje hormona, što je izazvalo zastoj u varenju. „Ovo je jedan od tri najčešća simptoma hipotireoze“, kaže specijalista doktor Robin Miler.

Česta pospanost

Svakome se desi da ima problem da ustane ujutru, ali kada to postane nepodnošljivo, treba se obratiti lekaru. Spora štitna žlezda može da uspori telesne funkcije, od čega se osećate pospano čak i tokom dana.

Opadanje kose i suva koža

Da li vam je koža suva i svrbi vas, a nije zima? Ovo je simptom problema sa štitnom žlezdom. Metabolizam vam se menja i smanjuje se znojenje. Možda su vam nokti i kosa postali slabi, što takođe izaziva štitna žlezda koja prekida proces rasta dlake.

Iznenadni porast kilaže

Iako dobijanje na kilaži može da bude od raznih faktora, iznenadni porast bez ikakvih razloga postaje problem. Doktor Miler kaže: „Kod mene dolaze pacijenti koji su jeli u normalnim svakodnevnim količinama, ali su počeli da dobijaju kilograme niotkuda. Oni vežbaju, ali bez uspeha. Ovo se dešava zbog nedovoljno aktivnih štitnih žlezda“.

Nezainteresovanost za intimnost

Premalo štitnih hormona smanjuje libido. Međutim, drugi simptomi kao što su dobijanje na težini, bolovi u telu i gubitak kose, takođe doprinose smanjenju želje.

Bol u mišićima i stezanje

Ako se povredite tokom vežbanja ili imate bol od nekog drugog sličnog simptoma, onda je to potpuno normalno. Međutim, ako osetite nasumični bol u rukama ili nogama, onda je krivac štitna žlezda. Nedostatak ovih hormona može da ošteti nerve i pošalje signale mozgu, koji nakon toga prenosi sve na ostatak tela. „Rezultat je neobjašnjivi bol“, kaže doktor Miler.

Lupanje srca

Kada ste zaljubljeni, možete da osetite lupanje srca. Međutim, podrhtavanje uzrokovano štitnom žlezdom je nešto sasvim drugo. Izražava se u vidu preskakanja srca i može se osetiti puls u predelu vrata i zgloba. Ovo znači da imate previše štitnih hormona u svom sistemu.

Pomućen um

Ovo može biti od starenja, ali i od štitne žlezde. Teško vam je da se koncentrišete i pomalo ste zaboravni.

„Žene misle da je ovo zbog menopauze, međutim u pitanju je štitna žlezda“, kaže doktor Miler.

Visok krvni pritisak

Ako imate visok krvni pritisak i ako ne može da se sredi bez lekova ili zdrave ishrane, onda imate ovaj problem. Ovo može da poveća nivo „lošeg“ holesterola, što može da dovede do otkazivanja srca.

Povećan apetit ili promene u ukusu

Da li vam se hrana čini drugačija? Poremećaj rada štitne žlezde može da se umeša u ovo i da vam izmeni čulo ukusa i mirisa. Međutim, ako ne možete da prestanete da jedete, onda imate hipertireozu – previše aktivnu štitnu žlezdu. Ako imate ovaj poremećaj, onda će „aktivan deo“ da balansira kalorije i nećete dobiti na kilaži. Iako zvuči kao san svake žene, zakažite pregled kod lekara.

Bol u vratu ili grlu

Ako primetite promene u glasu, grumen u grlu ili sličan bol, onda imate poremećaj štitne žlezde. Proverite da li vam je donji deo vrata otekao. Uzmite gutljaj vode i gledajte u ogledalu kako vam se ponaša grlo dok gutate, pratite pomeranje izbočine u oblasti štitne žlezde (nemojte da je pomešate sa Adamovom jabučicom). Ukoliko vidite neke izbočine u ovoj oblasti, posetite lekara, jer možda imate proširene štitne žlezde ili izraslinu.

Donosimo vam tri narodna preparata za lečenje oboljenja štitne žlezde.

Terapija selenom

Selen služi kao antioksidans. Potreban je za funkcionisanje štitne žlijezde odnosno za imuni sistem. Istraživanja su ustanovila da su osobe sa niskim nivoom selena podložniji razvoju oboljenja.

Pobrinite se da unesete dovoljno selena u svoju ishranu. Najviše selena ima u pivskom kvascu i pšeničnim klicama, puteru, žumancu, soji, ribi, bakalaru i tuni, morskim plodovima, belom luku, džigerici, suncokretovom semenu. Najbogatiji selenom je brazilski orah.

Adaptogen suplementi

Povećan nivo kortizola i hronični stres štetno utiču na vaš organizam. Kada kortizol postane visok dolazi do povećanja krvnog pritiska i probavnih smetnji. Adoptogeni su jedinstvena klasa ljekovitog bilja koje pomaže u ravnoteži, obnovi i zaštiti tela.

Najpoznatiji adoptogen je ginseng – Žen šen, koji poboljšava mentalne performanse i sposobnost podnošenja stresa, zatim bosiljak, gljiva cordyceps, astragalus koren.

Srdačica za hipertireozu

Biljka srdačica je prirodan beta-blokator i može da pomogne u kontrolisanju tahikardije. Efikasna je u lečenju hipertireoze, gde smanjuje količinu proizvedenih hormona. Koristite ovu biljku redovno i ublažićete sve simptome hipertireoze. Korišćenje srdačice se ne preporučuje ako uzimate sedative, jer ispoljava blago sedativno dejstvo.

Pola kašičice sušene srdačice sipajte u 200 mililitara ključale vode. Sklonite sa vatre i ostavite da biljka pusti aromu i lekovite materije u vodu. Procedite čaj i pustite da se ohladi na sobnoj temperature pre konzumiranja. Pijte po jednu šolju tri puta dnevno.

Foto pexels
Komentari
Loading...