Generic filters
Exact matches only

Prirodni lek protiv hormonalnih akni i ćelavosti

Iako se teži oblici akni čine teško izlečivi prirodnim putem, posebno ako su hormonalnog porekla, postoji veoma hvaljen prirodan lek koji bi svakako trebali isprobati pre uzimanja štetnih lekova i agresivnih hemija.

Reč je o ekstraktu patuljaste palme lat. Serenoa repens, poznatiji kao sav palmetto.

500-123

Patuljasta palma je nisko rastuća biljka koja potiče iz Amerike, a njenim sitnim bobicama se pripisuje glavna lekovitost.

Vekovima su se te bobice koristile za različite medicinske slučajeve. Čak i danas, uz ogromnu ponudu lekova, neki lekari preferiraju sav palmetto za muške bolesti, a naravno veoma je značajno i njegovo delovanje na akne koje mogu stvarati velik estetski problem.

Učinak sav Palmetta na akne

Sav palmetto je najefikasniji kod hormonalnih uzroka akni jer uravnotežuje procese u telu i time se posledično smiruju akne, takođe čisti i mitesere.

Deluje tako da smanjuje proizvodnju androgenih hormona koji inače potiču lojne žlezde da proizvedu višak ulja koji čepi pore i uzrokuje akne. U tu grupu hormona spada i testosteron koji je bitan za masu mišića i stvaranje dihidrotestosterona (DHT), ali i za dlake na licu, seksualni nagon, agresiju i naravno višak sebuma u ​​porama. Zbog toga uzimanje sav Palmetta smiruje stanje s aknama, sprečava bubuljice i pojavu cističnih akni.

Posebno se preporučuje kod sindroma policističnih jajnika koje obeležava višak testosterona i akne.

Na stranim veb stranicama i forumima mnogo je pozitivnih recenzija korisnika kojima je pomogao u borbi sa hormonalnim aknama. Na primer, 83 posto korisnika preporučilo bi sav palmetto protiv akni.

Sav palmetto protiv gubitka kose

Sav palmetto je dobar kod gubitka kose jer postepeno balansira hormone što je veoma korisno za one koji imaju prevelike nivoa testosterona. Gubitak kose kod muškaraca i žena naziva se Androgenetska alopecija i povezana je sa testosteronom. Konverzija testosterona u molekulu zvanu DHT smanjuje folikule kose i uzrokuje njeno ispadanje.

Muškarci imaju više testosterona, zbog toga češće ćelave. Ženama koje boluju od PCOS-a takođe zna biti problem opadanje kose prouzrokovano viškom testosterona, zato je njima posebno preporučljivo uzimati sav palmetto.

Ako želite koristiti sav palmetto za pomoć kod gubitka kose, prvo morate znati njegov uzrok. Oni s genetskim uzrokom neće primetiti neko poboljšanje, no ostali ne samo da će prestati da gubi kosu nego će izrasti nova i gušća!

Oštećena i nezdrava kosa takođe će se vidljivo preporoditi uz ovaj ekstrakt!

Sav palmetto za zdravlje prostate

Sav palmetto je odličan izbor za lečenje benigne hiperplazije prostate. Sadrži veliku količinu koncentrisanih slobodnih masnih kiselina, koje su bitne za pravilno funkcionisanje prostate. Kao jedna od glavnih aktivnih komponenti smatra se beta-sitosterol, supstanca koja doprinosi zdravlju prostate, jača imunitet i smanjuje holesterol. Sav palmetto smanjuje produkciju DHT-a i tako dovodi do smanjenja oticanja prostate. Ne deluje agresivno, ali deluje efikasno.

Muškarci ga takođe običavaju koristiti za podizanje plodnosti.

Doziranje:

-Ako uzimate antikoagulanse nemojte uzimati sav palmetto.

-Sav palmetto je relativno siguran, ali ako primetite bilo kakve nuspojave, prestanite sa njegovim uzimanjem.

-Za tretman akni preporuka je uzimanje 150 mg ekstrakta sav Palmetta ujutro i uveče standardizovan na minimalno 85 posto biljnih sterola.

-Na našem tržištu sav palmetto je dostupan u obliku kapsula. Cene po apotekama i veb shopovima se kreću oko 100 kn za 50 kapsula.

 

Webtribune.rs

Komentari
Loading...