Prirodni antibiotici koji nas štite

Ovi “prirodni antibiotici” i te kako pozitivno utiču na imunitet, jačajući odbrambeni mehanizam organizma.

Pored belog luka, ovo su najmoćniji prirodni antibiotici, koje bi trebalo imati u kućnoj apoteci.

Med

Za med se zna da ima antimikrobna svojstva. Takođe, on je odličan za tretiranje upala disajnih puteva, ali i za previjanje rana. Med sadrži organske kiseline, minerale u tragovima, antimikrobna jedinjenja, vitamine C, A i beta-karoten, kao i sve minerale B-kompleksa.

Pored toga, med sadrži i visoku koncentraciju hidrogen-peroksida i mravlje kiseline, koji imaju antibakterijska svojstva.

Čajevac

Eterično ulje ove biljke takođe ima antibakterijsko dejstvo. Pomaže kod atletskog stopala, gljivične infekcije noktiju, herpesa, svih kožnih upala, uključujući akne, rane i opekotine, kao i u lečenju tvrdih i bolnih čireva. Takođe, eterično ulje čajevca odlično je i za uklanjanje peruti.

Ipak, za razliku od drugih prirodnih antibiotika, čajevac se nikada ne sme uzimati oralno, jer može da izazove ozbiljne nuspojave, a kod primene na koži treba ga razrediti jer može da izazove alergijsku reakciju, zato što je mnogo jak.

Žalfija i majčina dušica

Ove biljke imaju jaka antiseptička dejstva, i najčešće se upotrebljavaju kod upala grla, uključujući i bakterijsku anginu. Oralno se mogu uzimati i za upale gornjih i donjih disajnih puteva, a kod kožnih upala primenjuju se spolja.

Žalfija se preporučuje kao tečnost za ispiranje upaljenih desni, a pomaže i kod afti, dok je majčina dušica izvanredan lek protiv kašlja jer kod produktivnog kašlja podstiče iskašljavanje, a suvi kašalj umiruje.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...