Generic filters
Exact matches only

Prirodna rešenja protiv želudačni tegoba

Bez obzira na uzrok, želudac nekad jednostavno treba predah od ‘opterećenja’. U tim slučajevima konzumirajte ove namirnice koje će ga umiriti.

 

ko

Čaj od mente

Čaj od mente će smanjiti grčenje želudca i nadutost. Istovremeno će opustiti područje između jednjaka i želudca, ali vas i dovesti u opasnost od dobijanja žgaravice (ako ste skloni žgaravici, želudac radije umirite nežnim čajem od kamilice). Izbegavajte žvakaće gume od mentola bez šećera jer veštački zaslađivači mogu izazvati nadutost, gasove i podrigivanje.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće umiriće vaš želudac kad se izvor grčenja nalazi u manjku želudačne kiseline. Jabukovo sirće uz to sadrži i dosta hranljivih materija poput vitamina B i C koje će dodatno unaprediti stanje vašeg organizma. Ako vam je prejak ukus sirćeta, pomešajte ga sa malo vode i meda.

Pirinač

Beli pirinač je lako probavljiva namirnica koja sadrži dosta skroba i ojačava želudačnu ovojnicu. Pirinač je dobro uvek jesti, a posebno u trenucima kada patite od diareja uzrokovanih nekim tipom stomačnog virusa.

Đumbir

Ako želite da smanjite osećaj mučnine ili nagon za povraćanjem – uzmite đumbir. Ova korenasta biljka ima karakteristike koje umanjuju te neprijatne posledice. Sve što treba da uradite je da prelijete vruću vodu preko kriški svežeg đumbira, pustiti da odstoji nekoliko minuta, a potom polako ispiti tečnost.

Banane

Banane su odličan izbor za osobe koje često pate od proliva jer ovo tropsko voće sadrži elemente koji će očvrsnuti vašu stolicu. Uz to se lagano guli i jede, te predstavlja bogat izvor kalijuma koji jača imunitet nakon dugotrajne bolesti.

Tost

Morate jesti čak i kada imate želudačni tegoba. Osetljivom organu tada će najbolje prijati dobro tostovano parče hleba, koje će sprečiti dalje grčenje i bolove.

Sok od krompira najbolji je lek za želudac

 

Komentari
Loading...