Generic filters
Exact matches only

Prirodna rešenja za kurje oko

Kurje oko je zadebljanje koje nastaje uglavnom na koži zbog tesne i neudobne obuće i stalnog izlaganja stopala pritisku i trenju, na primer prilikom trčanja ili dugotrajnog hodanja.

 

m

Glavni simptomi kurjeg oka su bol i nelagodnost pri hodanju. Takođe, oko kurjeg oka se može javiti i otok. Kurje oko na stopalu je tvrdo i bolno, a na bočnoj strani prsta je mekše i manje boli. Deo stopala na kom se nalazi kurje oko je izuzetno bolno pri bilo kakvom pritisku, pa prilikom nošenja obuće dolazi do neprijatnosti. Takođe, bol postaje veći usled promene vremena. Kurje oko ima tvrdo središte koje se proteže u dublje slojeve kože i uzrokuje bol. To središte se naziva koren kurjeg oka.

Prirodno lečenje kurjeg oka

Postoje razni preparati za lečenje kurjeg oka, ali nekada je potrebno ukloniti kurje oko hirurškim putem ili laserom. Međutim, pre nego što pristupite bilo kakvom tretmanu, bilo bi dobro da probate neke od prirodnih lekova koji mogu biti od velike pomoći.

Propolis

Propolis je efikasan lek za kurje oko, a možete ga nabaviti kod pčelara. Potrebno je da komad svežeg propolisa zagrejete i da ga stavite na flaster i zalepite na kurje oko. Svakoga dana stavljajte nov čist propolis. Nakon 5-10 dana kurje oko se može bezbolno i lako ukloniti.

Smokva

Smokva se smatra najefikasnijim lekom za kurje oko. Ona sadrži enzime za razgradnju proteina koji pomažu u uklanjanju kurjeg oka. Potrebno je samo da jednu svežu smokvu presečete na pola i da taj presečeni deo prislonite na kurje oko i pričvrstite flasterom ili zavojem. Ostavite tako tokom noći, a ujutru uklonite smokvu i potopite stopala u vruću vodu. Držite stopala u vodi oko sat vremena i povremeno dolivajte vruću vodu. Nakon toga bi kurje oko trebalo u potpunosti da omekša, a onda možete pokušati sami da ga uklonite. Nekada je potrebno ponoviti sedam tretmana da bi kurje oko omekšalo. Ono što je važno jeste da za kurje oko koristite samo svežu smokvu, jer suva smokva neće imati nikakvog efekta.

Suve šljive

Suve šljive takođe mogu biti efikasne za lečenje kurjeg oka. Potrebno je da uzmete polovinu suve šljive i da je jako pričvrstite za kurje oko. Menjajte šljivu svako veče i rezultati će biti vidljivi nakon nekoliko dana.
Kora od banane. Kora od banane takođe može pomoći u lečenju kurjeg oka. Potrebno je samo uveče da je obmotate i uvežete oko kurjeg oka i da ostavite da tako prenoći. Ujutru će površinski sloj kurjeg oka biti mekši i treba ga istrugati.

Limun

Limun se koristi na isti način kao kora od banane. Dakle, treba ga pritisnuti na kurje oko, uviti i ostaviti da tako prenoći. Ujutru ćete videti da je kurje oko omekšalo i da je manje bolno. Umesto samog limuna možete koristiti i sok od limuna, tako što ćete u njega umočiti vatu i staviti je na kurje oko. Neka odstoji preko noći. Ponavljajte ovaj postupak nekoliko dana dok kurje oko ne nestane u potpunosti.

n 1

Beli luk

U lečenju kurjeg oka može pomoći i beli luk. Potrebno je da 2 kašike isitnjenog belog luka pomešate sa 2 kašike sirćeta i da stavite na obolelo mesto u vidu obloge, a postupak ponavljajte 2 puta dnevno. Možete i jednostavno staviti na kurje oko jedan isitnjeni češanj belog luka. Čvrsto ga privijte i ostavite da stoji tokom noći.

Čuvarkuća

Da biste koristili ovu biljku za lečenje kurjeg oka potrebno je da uzmete jedan listić čuvarkuće i da sa njega skinete tanku kožicu, a zatim da listić stavite na kurje oko. Vodite računa da se na kurje oko prisloni stranica čuvarkuće sa koje je skinuta kožica. Preko ovoga zalepite flaster i pustite da stoji u toku dana, a uveče stavite nov list i novi flaster. Najbolje je da ovaj tretman primenjujete uveče kada ne nosite obuću. Nakon 3-4 dana redovne primene, kurje oko će nestati i na njegovom mestu formiraće se zdravo tkivo. Recept sa čuvarkućom je provereni recept za lečenje kurjeg oka i žuljeva.

Suve grožđice

Lečenje kurjeg oka je moguće i uz pomoć suvih grožđica. Rasecite nekoliko grožđica i stavite na žulj, pa zalepite flasterom da se ne bi pomerale. Ovaj postupak je potrebno ponavljati više večeri zaredom.
Slatki koren i ricinusovo ulje. Za ovaj lek potrebno je da pomešate 1 kašiku praha slatkog korena i ricinusovo ulje. Na taj način dobiće se gusta pasta koju treba namazati na kurje oko u debljem sloju i pričvrstiti flasterom. Neka stoji preko noći, a ujutru operite stopalo mlakom vodom, pa ponovite postupak.

Izrendan krompir

I izrendan krompir može biti od pomoći kada je u pitanju lečenje kurjeg oka. Ostavite ga da stoji na stopalima tokom noći.

Napomena:

Takođe, potrebno je zaustaviti pritisak na bolno područje na koži, odnosno prestati sa nošenjem obuće koja je dovela do pojave kurjeg oka. Umesto toga, odaberite udobne cipele, a kurje oči možete zaštiti i flasterima napravljenim specijalno za tu svrhu. Ti flasteri sadrže kiselinu koja omekšava kurje oči i pomaže u njihovom uklanjanju.
Takođe, kada su u pitanju prevencija i lečenje kurjeg oka veoma je važna higijena stopala, odnosno bitno je da nakon pranja dobro obrišete stopala peškirom, a naročito delove između prstiju, jer se tu vlaga najviše zadržava.

Srodni članci:

Komentari
Loading...