Generic filters
Exact matches only

Prirodna rešenja kojima ćete ukloniti bore

Mlada koža i vezivno tkivo sadrže uglanom elastični ili rastvorljivi kolagen , koji, shodno tome, može da absorbuje vlagu i da bubri.

fff

Ovaj stalni proces vlaženja i bubrenja doprinosi da mlada elastična koža izgleda glatko i mekano. Ali, izlaganjem suncu, pušenjem i postepenim starenjem, dolazi do oksidativnih oštećenja kože.

Ova oštećenja su iste prirode kao ona koja se javljaju na gvožđu koje rđa. U organizmu, ovaj hemijski proces dovodi do stvaranja nerastvorljivog kolagena , koji je neelastičan, ne može dobro da absorbuje vodu i ne bubri.

Gubitkom elastičnosti i vlage, dolazi do stvaranja brazda i bora, posebno na delovima izloženim suncu – licu, vratu i nadlanicama.

Mnoga komercijalna hidratantna sredstva prodaju se uz reklamu da obnavljaju rastvorljivi kolagen i podmlađuju kožu tako što omogućavaju ćelijama kože da apsorbuju više tečnosti i otklanjaju bore.

Veliko je pitanje da li ova sredstva deluju ili ne i zato bi, pre nego što potrošite čitavo bogatstvo na neki od tih proizvoda, trebalo da isprobate neke prirodne metode.

Većina prirodnih sredstava protiv bora bazira se na antiosidansima i supstancama za omekšavanje. Antioksidansi su supstance koje otklanjaju slobodne radikale, visokoreaktivne molekule kiseonika koji izazivaju oštećenja ćelija. Supstance za omekšavanje predupređuju suvoću tako što vlaže kožu i čine je elastičnom.

Evo nekoliko prirodnih sredstava koja mogu da se pokažu kao korisna:

Šargarepa

je bogata vitaminom A, a nedostatak ovog vitamina dovodi do suve kože i boranja. Šargarepa takođe sadrži i antioksidans betakarotin. Preporučuje se da se pojede jedna ili dve šargarepe dnevno.

Kakao

Glavna supstanca koja se koristi pri spravljanju losiona za kožu i kozmetičkih preparata, kakao puter predstavlja omiljeno sredstvo protiv bora koje dr Albert Leung, stručnjak za farmakognoziju, rado preporučuje.

Postoji još jedna slična tropska susptanca za omekšavanje kože, a to je kokosovo mleko.

Krastavac

Hladan, vlažan krastavac ima dugu tradiciju kao sredstvo za umirenje opekotina, uključujući i opekotine od sunca i sprečavanje stvaranja bora. Krastavci su jeftiniji i verovatno isto tako korisni kao i mnoga komercijalna hidratantna sredstva.

Ruzmarin

Još jedan snažan antioksidans. Japanski istraživači indetifikovali su ruzmarin kao moćno sredstvo za sprečavanje i uklanjanje bora.

Badem

Bademovo ulje se sve više probija u svetu kozmetike i parfema. Koristi se kao sredstvo za omekšavanje kože a utrljavanjem u kožu sprečava i usporava nastanak bora.

Avokado

Prijatnog mirisa, ulje avokada je sredstvo za omekšavanje kože, posebno korisno ljudima sa suvom kožom.

Ricinus

Ricinusovo ulje je čest sastojak šminke. To je očigledno sredstvo za omekšavanje kože, i da nije od koristi, verovatno bi davno bilo odbačeno.

Vinova loza

Sadrži AHK, supstance koje pomažu da se sa lica oljušte mrtve ćelije kože.

Maslina

Maslinovo ulje, kao sredstvo za omekšavanje kože, moglo bi da bude blagotvorno u usporavanju boranja.

Drugima se dopalo i ovo:

Komentari
Loading...