Generic filters
Exact matches only

Priroda leči psorijazu

Uzroci nastanka psorijaze su mnogobrojni gde spadaju sezonske promene vremenskih prilika, prljavština, razne povrede na koži, nasledni faktor a veoma često nastaje i usled oslabljenog imuniteta organizma.

psorijaza

Iz tog razloga lečenje psorijaze prirodnim putem može imati veoma pozitivne efekte.

Morska voda

Kupanje u moru ili tretiranje zahvaćenih područja na koži morskom vodom može biti jedan od korisnih prirodnih lekova.

Jabukuvo sirće 

Jabukovo sirće spada u najefikasnija prirodna sredstva protiv psorijaze jer reguliše PH vrednost kože. Za to je potrebno na obolelim mestima držati obloge od jabukovog sirćeta u trajanju od 30-tak minuta.

Kupus

Sveži listovi kupusa u obliku obloga takodje pomažu da se ublaže neprijatni simptomi psorijaze. Pre nego što se upotrebe kao oblog listove kupusa potrebno je malo izgnječiti kako bi počeli da otpuštaju sokove a preko njih može se obmotati tanka tkanina ili gaza.

Aloe Vera

Ova biljka daje pozitivne rezultate u lečcenju mnogih kožnih oboljenja tako da tu svakako spada i lečenje psorijaze. U nedostatku sveže biljke preporučuje se upotreba Aloe Vera ulja, kreme ili gela.

Laneno ulje

Redovno tretiranje obolelih područja lanenim uljem još jedan je koristan prirodni lek protiv psorijaze.

Sunce

Jedan od najstarijih prirodnih lekova za psorijazu jeste helioterapija (izlaganje sunčevoj svetlosti).

Ultraljubičasti zraci

Selektivna fototerapija kod koje se koriste ultraljubičasti zraci odredjenih talasnih dužina (UVB oko 315 nm).

Kako kod pojave psorijaze ili pogoršanja stanja ovog oboljenja važnu ulogu imaju provocirajući faktori okoline i stanje imunog sistema, obolelima se savetuje da obratite pažnju na ishranu. Zato vam predstavljamo namirnice koje su poželjne a koje nepoželjne u toku borbe protiv psorijaze.

Korisne namirnice:

1. Omega-3 masne kiseline – Pogotovo riba (skuša, sardina, losos, tunjevina, haringa, pastrmka), zatim orasi, semenke lana, soja, grašak, bundeva, maslinovo ulje.

2. Namirnice bogate vitaminom A: Nemasne namirnice bogate vitaminom A (neophodnim za zdravu kožu) kao što su šargarepa i kajsija.

3. Namirnice bogate antioksidansima: Brusnica, borovnica, jabuka, malina, aronija, brokoli…

4. Namirnice bogate cinkom: Rakovi, školjke, pivski kvasac, integralne žitarice…

Nepoželjne namirnice:

1. Masna hrana – Svinjsko i sva crvena mesa, punomasni mlečni proizvodi, mlečna čokolada i njima slične namirnice mogu dovesti do pogoršanja stanja kod obolelih od psorijaze.

2. Začini – Kako sa upotrebom začina gotovo uvek treba biti oprezan tako se i u ovom slučaju ne preporučuje preterano začinjena hrana.

3. Gazirana i alkoholna pića – S obzirom da se ove vrste napitaka kod mnogih zdravstvenih problema svrstavaju u nepoželjne, isti je slučaj i kada je u pitanju lečenje psorijaze.

4. Citrusi: Limun, pomorandža, mandarina…

PROČITAJTE VIŠE:

 

Foto: Shutterstock

Komentari
Loading...