Priroda donosi rešenje za lečenje gastritisa

Naziv gastritis je rezervisan za histološki dokazanu inflamaciju želudačne sluzokože

Dijagnoza se može postaviti nakon što se uzmu uzorci sluznice želuca (tzv. biopsija) i pogledaju pod mikroskopom (patohistološka dijagnoza, PHD), dakle, ona se ne postavlja prema endoskopskom ili radiološkom izgledu sluznice.

Ako nema upalnog infiltrata sluznice, ili je on minimalan, tada govorimo o gastropatiji.

Gastritis se može podeliti na akutni i hronični. Tegobe kod akutnog gastritisa nastaju naglo i traju kratko. S druge strane, kad tegobe traju mesecima i godinama, tada govorimo o hroničnom gastritisu. Gastritis je svakako bitno lečiti, jer u suprotnom može doći do razvoja ulkusa (čira), pa i karcinoma želuca.

Akutni gastritis može biti erozivni, flegmonozni ili infektivni (usled infekcije bakterijom H. pylori). Hronični gastritis može biti posledica hronične infekcije bakterijom H.pylori, povratom žuči iz duodenuma u želudac (nakon kolecistektomije), multifokalni atrofični gastritis, autoimuni gastritis, gastritis nakon operativnog odstranjenja donjeg dela želuca (npr. zbog zloćudne bolesti), infektivni gastritis uzrokovan drugim uzročnicima (Helicobacter heilmannii, mikobakterije, Treponema pallidum, virusi, paraziti, gljive), granulomatozni gastritis, eozinofilni gastritis, limfocitni gastritis, tzv. graft versus host disease te brojni drugi uzroci.

Okidači za čir

Ako u obzir uzmemo malo genetike i pogrešne ishrane te mnogo stresa, alkohola, s vremenom će se inače otporna sluznica “pokoriti” i razviće se gastritis.

Jedan od uzročnika može biti i Helicobacter pylori – bakterija koja u velikim količinama uzrokuje upalu želučane sluznice, a u daljem pogoršanju može doći i do karcinoma želuca.

Simptomi

Najčešće su kod većine pacijenata prisutni bolovi, nadutost, žgaravica i podrigivanje, mučnina, osećaj težine u želucu. Zbog hlapljenja želučane kiseline prema gore, često su prisutni i problemi sa sinusima, grlom, kašljucanjem pa čak i raznim kožnim problemima.

Neke osobe s pozitivnom H.pylori imale su čudne crvene fleke, eriteme, po koži, kapcima… S lečenjem se sve povuklo. Ako kiselina jako iritira sluznicu jednjaka i usne šupljine, razviće ezofagitis, tj. upala jednjaka, a sluznica usta i jezika biće jela, s naslagama i problemima: bolovi, peckanje jezika, nelagoda, slabije uzimanje hrane pa i gubitak na telesnoj masi.

Nakon gastroskopije, RTG-a želuca i određivanja H.pylori iz stolice ili iz daha (ne iz krvi, jer taj nalaz može biti lažno pozitivan), počinje terapija. Osim nalaza važna je i anamneza, zato što se najbolja terapija odlučuje na osnovu pacijentovih simptoma.

Tako će neko dobiti čaj i kapi za gastritis, žgaravicu i zatvor, a neko drugi za gastritis i jake bolove ili mučninu, terapija je, dakle, individualna. Terapija će zavisiti od simptoma, godina, nekih drugih dijagnoza, lekova koji se uzimaju ili ne uzimaju.

Čaj za gastritis i H.pylori

Sastojci:

  • Majčina dušica
  • metvica
  • crni slez
  • kadulja

Sve biljke treba staviti u jednakim omerima. Dnevno treba popiti pola litre do litru mlakog čaja, bez meda ili limuna.

Treba izbegavati previše ljuto, preslano, premasno kao i hladnu ili vruću hranu i tečnost. Tokom prvih mesec ili dva treba izbegavati i svu sirovu hranu.

Bolesni želudac ne može prožvakati celulozu iz sirovog voća i povrća. Zato povrće treba biti kuvano, a voće takođe kuvano na kompot ili pečeno u rerni. Dakle, termički obrađeno.

Tinktura za gastritis

Sastojci:

  • Kadulja
  • borovica
  • plod Melisa Lincura ili Pelin

Dnevno se pije od 50 do 100 kapi tinkture, tj. biljnih kapi u decilitru vode ili još bolje u čaju. Treba biti strpljiv i sprovoditi terapiju nekoliko meseci, dok se simptomi ne smire i dok nalazi na H.pylori ne budu negativni.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...