Generic filters
Exact matches only

U Beogradu prijavljena, ne proglašena epidemija velikog kašlja

DIREKTORKA Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ Verica Jovanović rekla je danas da je na teritoriji Beograda još u decembru prošle godine prijavljena, a ne proglašena, epidemija velikog kašlja i da to podrazumeva da je registrovan veći broj slučajeva velikog kašlja od uobičajenog tokom prethodne ili tokom poslednjih nekoliko godina.

 

Ona je za Tanjug objasnila da se termin proglašenje epidemije koristi u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti samo za epidemije od većeg epidemiološkog značaja odnosno kada je u pitanju teritorija cele zemlje i masovno obolevanje i obolevanje sa težim kliničkim slikama i da je proglašava ministar zdravlja na predlog „Batuta“.

122367 tan2019 1 23 16610681 0 iff

Foto Tanjug

Jovanović je navela i da je zaključno sa 31. decembrom, na teritoriji Srbije prijavljeno ukupno 909 potvrđenih slučajeva velikog kašlja, a najveći broj slučajeva registrovan je u uzrasnim grupama dece od 10 do 14 godina, odnosno 15 do 19 godina, kod kojih je od poslednje doze vakcine (DTP), u skladu sa tada aktuelnim Kalendarom obavezne imunizacije, prošlo više od 10 godina.

– Najveća uzrasno specifična stopa incidencije zabeležena je u uzrasnim grupama dece od 10 do 14 godina, odnosno kod odojčadi mlađe od 12 meseci, a najveći broj slučajeva velikog kašlja u odnosu na mesto prebivališta prijavljen je sa teritorije Južnobačkog okruga i grada Beograda, dok su najviše stope incidencije registrovane na teritoriji Južnobačkog i Južnobanatskog okruga – navodi Jovanović.

Dodala je da na teritoriji Kolubarskog, Zaječarskog i Topličkog okruga za sada nije bilo prijavljenih slučajeva pertusisa, a da je prijavljena porodična epidemija sa dvoje obolelih u Boru.

Iz Instituta dodaju i da je od sredine septembra 2023. došlo do povećanja učestalosti svih respiratornih virusnih infekcija, među kojima je i COVID-19 na teritoriji Srbije.

Kada je reč o broju registrovanih slučajeva KOVID-19 poslednjih nedelja se uočava postepeno smanjivanje broja registrovanih slučajeva KOVID-19.

 

U prethodnoj nedelji laboratorijski je potvrđeno 1 839 pozitivnih slučajeva KOVID-19. Međutim, kako se nalazimo u sezoni respiratornih virusnih infekcija, povećana učestalost KOVID-19, gripa, infekcija koje izaziva respiratorni sincicijalni virus (RSV), kao i drugi uzročnici, se može očekivati i u narednim nedeljama, sve do kraja marta – objašnjava Jovanović.

Ističe da će povratak đaka u učionice imati, kao i svake godine, određeni efekat na dodatno povećanje cirkulacije respiratornih virusa, ali da se ne očekuje da to dobije razmere epidemijskih talasa koje su se mogle videti u vreme pandemije KOVID-19.

Kada je veliki kašalj u pitanju, iz Instituta navode da su najosetljivija novorođena deca i odojčad koja nisu mogla da budu vakcinisana i ona koja nisu potpuno vakcinisana sa tri doze vakcine koja sadrži pertusis komponentu, kako je predviđeno Kalendarom imunizacije. Dodaju i da se kod njih češće javlja teža klinička slika praćena komplikacijama, a kod adolescenata i odraslih klinička slika je obično blaga i često atipična.

– Na početku bolesti simptomi obično podsećaju na prehladu i uključuju blago povišenu temperaturu i blagi kašalj – objasnila je Jovanović. Dodaje da tokom naredene dve nedelje kašalj postaje teži sa čestim epizodama zacenjivanja te da je bitno da se bolest pravovremeno dijagnostikuje i otpočne lečenje.

– Tokom prve tri nedelje od pojave kašlja radi se PCR dijagnostika Bordetelle pertusis, a potom serološka dijagnostika analizom krvi – navela je Jovanović.

Ona je istakla i da je pravovremena i kompletna vakcinacija u skladu sa Kalendarom imunizacije najefikasnija mera prevencije ove bolesti, a svako odlaganje vakcinacije povećava rizik od ekspozicije uzročniku i obolevanja.

Ovakva epidemiološka situacija velikog kašlja, posebno u uslovima dostupne PCR i serološke dijagnostike, prema njenim rečima, nije neočekivana i ne razlikuje se bitno od one u zemljama u regionu i šire u Evropi.

Foto FreePik
Komentari
Loading...