Prijateljstvo značajno i kod dece

Potvrđeno je da deca bez prijatelja imaju potencijal da postanu izopšteni iz društva, i veliki rizik za razvoj depresije u adolescenciji. Naći prijatelje može biti teško za neku decu, naročito za stidljivu i povučenu decu, ali prijatelji mogu biti oblik zaštite od tuge.

images

“Dugoročnan efekat stidljive dece može biti trajno negativan”, ističe glavni autor William M. Bukowski, profesor psihologije i direktor Concordia Centra za istraživanje ljudskog razvoja, “Tokom vremena, otkrili smo da povučena deca pokazaju povećani nivo tuge i visok nivo depresivnih osećanja.”

U trogodišnjoj studiji koja je obuhvatala decu od trećeg do petog razreda, učestvovalo je ukupno 130 devojčica i 101 dečak. Ovi mali ljudi u razvoju zamoljeni su da ocene da li se osećaju stidljivo ili jednostavno imaju želju da budu sami. Takođe je potvrđeno da vršnjaci obično isključuju decu sa lošim socijalnim osobinama – oni koji su preterano agresivni i nezreli.

U poređenju sa usamljen decom, oni koji su imali prijatelje prijavljivali su mali broj depresivnih osećanja. “Prijateljstvo remeti i negativne dugoročne efekte povlačenja”, rekao je Dr. Bukowski, koJi Je dodatno Univerzitet KonkordiJa Istraživanje katedra za psihologiJu. “Prijateljstvo promoviše prilagodljivost i štiti ugroženu decu od razvoja problema kao što su osećaj anksioznosti i depresije.”

Povlačenje u sebe može da ima posledice koje će se pokazati u bliskoj budućnosti. “To je slično kao grudva snega koja intenzivno raste kada se pusti niz brdo”, dodaje dr Bukowski. “Biti izolovan i isključen iz grupe može da poveća nivo depresivnih osećanja kod dece i ta negativna osećanja mogu eskalirati tokom adolescencije.”

Način da deca izbegnu odbijanja vršnjaka je da imaju bar jednog prijatelja. “Imati jednog prijatelja može biti delotvorno za povučenu ili stidljivu decu”, zaključuje dr Bukowski. “Naša studija potvrđuje vrednost prijateljstva, koje služi kao štit protiv negativnih socijalnih iskustava.”

Izvor:Development and Psychology

[highlight bg=”#DDFF99″ color=”#000000″]Lekarinfo[/highlight]
Komentari
Loading...