Previše spavanja nas čini bolesnima

Novo istraživanje američkih naučnika otkriva da prekomerno spavanje ima gotovo jednak učinak na zdravlje kao i premala količina spavanja.

ooo

U istraživanju je učestvovalo 50000 osoba koje su podeljene u grupe, zavisno od prosečnog vremena spavanja – manje od 6 sati, 8 sati i više od 10 sati.

Rezultati istraživanja su pokazali da osobe, koje spavaju više od 10 sati dnevno, imaju povećan rizik od nastanka gojaznosti, dijabetesa tipa 2, bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, što je bilo prisutno i kod osoba, koje su spavale manje od 6 sati dnevno.

Prekomerno spavanje donosi jednake rizike za zdravlje, u odnosu na malu količinu spavanja.

Ovo istraživanje je pokazalo da je rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 bio veći kod osoba koje su spavale previše, u odnosu na one koje su spavale premalo.

“Svakodnevno bismo trebali spavati 7 do 9 sati”, izjavio je voditelj istraživanja dr. Safwan Badr i dodao kako “usvajanje zdravih navika spavanja je važno za održavanje celokupnog zdravlja.”

Naučnici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu American Academy of Sleep Medicine, ističu da svaka osoba, koja često ima problema sa spavanjem, svakako treba potražiti savet lekara.

Komentari
Loading...