Previše mesa i sira u ishrani opasno je isto kao i pušenje

Ishrana bogata životinjskim proteinima kod ljudi srednje dobi donosi četvorostruko veći rizik od razvoja malignih bolesti, kao i dvostruko veći rizik od prerane smrti
mes

Kod žena i muškaraca starijih od 50 godina, ishrana temeljena na svakodnevnim visokim količinama proteina, tj. s puno mesa i mlečnih proizvoda, jednako je opasno po zdravlje kao i zavisnost od nikotina, tvrde naučnici sa Sveučilišta Južna Kalifornija.

Otkrili su da previše životinjskih proteina u srednjoj životnoj dobi povećava rizik od malignih bolesti za četiri puta te da je takva nezdrava ishrana rezultat i dvostruko većeg rizika od prevremene smrti.

Zdrava  norma je oko 0,70 grama proteina po kilogramu telesne mase, na primer jedna kriška slanine sadrži već 3 grama proteina, a mali svinjski odrezak 22 grama. Tako bi žena telesne mase od 58 kilograma na dan trebala uneti ukupno 45 grama proteina, a muškarac od 76 kilograma ukupno 60 grama proteina.

Ograničen unos životinjskih proteina posebno je važan u dobi od 50. do 65. godina, nakon čega ta ograničenja prestaju. Lekari savetuju ljudima srednje dobi zamenu dela životinjskih proteina u ishrani onima iz ribe i morskih plodova te pasuljom i lećom.

Komentari
Loading...