Previše ili premalo sna može uzrokovati depresiju

Novo istraživanje američkih naučnika potvrđuje ono što su prethodna istraživanja pokazala, a to je da neadekvatna količina sna šteti psihičkom, gotovo jednako kao i fizičkom, zdravlju.

y

U istraživanju je učestvovalo 1.800 odraslih blizanaca. Naučnici su proučavali kako količina sna utiče na psihičko zdravlje i rizik od nastanka depresije.

Rezultati su pokazali da je prosečni rizik od nastanka depresije kod ispitanika bio 27%, ali u slučajevima kada su spavali 7 do 9 sati.

Ali, rizik od nastanka depresije je porastao na 53% kod ispitanika koji su spavali manje od 5 sati dnevno i na 49% kod ispitanika koji su spavali više od 10 sati.

“Ovo je samo još jedno od istraživanja koja ukazuje na to da je adekvatna količina sna potrebna za zdravlje celokupnog organizma”, izjavio je voditelj istraživanja prof. Nathanial F. Watson i dodao kako “osobe, koje pate od depresije često ne spavaju dovoljno ili spavaju previše, iz čega možemo zaključiti da su depresija i navike spavanja usko povezane.”

Vaše telo žudi za rutinom, za navikama koje će osigurati da funkcioniše pod što manjim stresom. Spavanje takođe mora postati vaša rutina, odnosno, morate odlaziti u krevet u isto vreme i buditi se u isto vreme većinu dana kako bi vaše telo moglo funkcionisati najbolje što može.

Komentari
Loading...