Preventivni saveti za sprečavanje pojave dijabetesa

Kraće šetnje posle jela utiču na kontrolu šećera u krvi isto kao jedna duža šetnja, saopštili su istraživači sa američkog Univerziteta George Washington.

Povišen nivo šećera posle jela povećava rizik od dijabetesa tipa 2, pa je odmaranje posle obroka “najgora stvar koju možete da učinite”, navodi se u studiji.
Stručnjaci naglašavaju da postoje manje razlike između efekata različitih oblika rekreacije, ali da je svaka aktivnost dobrodošla i korisna.

Ovo je bilo prvo istraživanje o kratkim fizičkim aktivnostima u “rizičnom periodu” posle jela, kada nivo šećera može značajno da poraste, izjavila je vođa istraživanja Loretta DiPietro.

Ona je rekla da je povećana koncentracija šećera u krvi posle jela ključni faktor rizika od poremećaja tolerancije na glukozu, što je uvod u dijabetes tipa 2 i kardiovaskularne bolesti.

Istraživanjem je utvrđeno da tri šetnje od po 15 minuta imaju isti efekt na smanjenje nivoa šećera u periodu od 24 časa kao jedna šetnja umerenim tempom od 45 minuta.

Fizička aktivnost odmah posle jela naročito je korisna za starije osobe zbog njihovog sporog ili niskog stepena lučenja inzulina iz pankreasa, navode istraživači.

Oni su utvrdili da je najbolje vreme za šetnju posle večernjeg obroka, koji je često najobilniji tokom dana i time dovodi do najvećeg rasta nivoa šećera u krvi.

Foto pixabay
Autor/Izvor kucnilekar
Komentari
Loading...